Комисията "Професионална етика и превенция на корупцията" е взела такова решение и ще внесе на заседанието на съвета в четвъртък предложение за образуване на дисциплинарни производства срещу съдиите Николай Урумов, Панайот Генков и Андрей Икономов от Върховния административен съд (ВАС), дъщерята на Урумов - Деница Урумова, която е младжи съдия в Благоевград, и председателя на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов.

В тази последователност днес магистратите бяха изслушани от комисията, която разполага и с документи от различни институции по случая. Всички те са заявили, че направеното от роднините им не нарушава закона.
"От това, което ни беше показано като решения по дела, които тримата съдии от ВАС са гледали, става ясно, че повечето им решения са в ущърб на общината в Приморско", уточни председателят на комисията Цони Цонев пред журналисти. 

След като даде обяснения, Пенгезов заяви, че върху него се оказва голям натиск и най-вероятно някой не иска той да е председател на съда.
"Хората, които не искат да съм председател на съда, са и в съдебната система, и извън нея, но мисля, че няма да постигнат целта си", каза той.
Съдията обясни, че дъщеря му Ана се е отказала от правото на строеж, за да не го злепоставя.

Етичната комисия се самосезира веднага, след като в медиите беше изнесена информация за придобити имоти от магистрати или техни роднини в община Приморско, картотекирани като крайно нуждаещи се. Комисията е преценила, че с едно или друго действие тези магистрати са накърнили престижа на съдебната власт.

Засега срещу тях няма да бъдат повдигани обвинения заради липса на достатъчно доказателства. Проверката срещу петимата е за подкуп, предоставен на трето лице - техните близки.