Проф. Клисарова разкри подробности за уволнението на Шалев в отговор на въпрос на народния представител от Коалиция за България Валентина Богданова, която попита за причините за освобождаването, предаде БТА.

Договорът на Митко Шалев е бил прекратен с подпис на Анелия Клисарова на 27 юни.

Самият Шалев още в началото на юли заяви, че е уволнен по политически причини. Центърът, чийто директор бе той, осъществява програмата "Учене през целия живот" на ЕС към Министерството на просветата.

По думите на образователния министър центърът разпределя минимум 17 милиона евро годишно за европейски програми и затова квалификацията на директора е много важна. Директорът трябва да има висше образование и магистратура по социални, стопански, правни, политически или педагогически науки, както и да владее минимум 2 чужди езика на високо ниво.

Клисарова обясни, че Шалев е на 59 години и "трийсетина години е работил като шофьор, от които 24 години - като шофьор на ТИР". Затова и договорът му бил прекратен, тъй като той не е имал необходимото образование и професионална квалификация.

Бившият шеф на центъра пък има висше образование по специалността "Физическа култура" във ВИФ-София, с квалификация за треньор по колоездене. Има и образователно-квалификационна степен бакалавър по "История" в НБУ.

През годините Митко Шалев е заемал длъжностите "инструктор", "шлосер-монтьор", "чистач", "шофьор", обяви образователният министър.

Проф. Клисарова каза, че на 11 януари 2010 г. Шалев е бил назначен за главен експерт в Министерството на образованието, младежта и науката, а на 11 февруари 2010 г. е преназначен за директор на Центъра за развитие на човешките ресурси.

Шалев: Завърших Кембридж дистанционно

В началото на септември Шалев отново заявява в интервю за агенция ПИК, че уволнението му е политическо. Той потвърждава, че е работил като шофьор на ТИР от 1980 година до 2004 г., но твърди, че има нужната квалификация да бъде шеф на центъра.

"Дистанционно следвах и се дипломирах в Кембридж. Казват, че не владея чужди езици, а аз владея английски, немски, френски, руски, турски, сръбски", казва Шалев.