Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред журналисти в Чепеларе, че допитването до хората ще даде трезва представа за нагласите им, цитира го партийният пресцентър.

Още миналата седмица Цветанов обяви, че ГЕРБ са решени да решат по този начин проблема с купения вот на местните избори наесен.

Днес той изрази надежда мнозинството българи да подкрепят задължителното гласуване.

"Голямата част от българските граждани, с които аз съм се срещал през последните години, са "за" въвеждане на задължителното гласуване", добави заместникът на Бойко Борисов.

Ако се стигне до задължителен вот обаче, репресивните функции срещу негласувалите трябва да бъдат ограничени, а да има стимули за гласувалите, подчерта Цветанов.  

По думите му не трябва да се изключва и възможността за електронно гласуване, с което ще се облекчат българите, живеещи в чужбина.

"Защото има много български граждани, напуснали родината си. Те искат да упражнят конституционното си право, но знаете колко неудобства им се създават, когато се провеждат избори извън пределите на страната - секции, пътувания, разходи, време", добави бившият вътрешен министър,.

По-рано депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов коментира пред bTV, че вместо негласувалите да бъдат наказвани, е по-добре да има преференции за упражнилите правото на вот - като например прием на децата им в детските градини с предимство или данъчни облекчения.

Задължителното гласуване не е панацея и не трябва да се заблуждаваме, че само със законодателни мерки ще се предизвика висока избирателна активност, отвърна обаче депутатът от БСП Чавдар Георгиев. По думите му задължителното гласуване не може да подмени икономиката.

Според него идеята "вот срещу всички" е деструктивна, макар да идва от колежката му Мая Манолова - тя предложи, ако има задължително гласуване, в бюлетината да има квадратче с такава възможност за вот.

По думите на Георгиев обаче трябват промени, които да направят вота по-осъзнат, мажоритарен. Той предложи да отпаднат номерата от бюлетините и да останат само имената на политическите субекти.

"Така хората ще гласуват за политически сили и личности, а не за номер 5, например, което нищо не им говори", каза още социалистът.  

Съдебно решение

Междувременно Върховният административен съд (ВАС) прекрати делото за референдума за изборното законодателство, което започна след жалба на инициативен комитет, начело с бившия служебен премиер проф. Георги Близнашки. ВАС се мотивира с това, че делото е от компетенцията на Административния съд в София.

Това заключение обаче идва идва след две заседания по казуса - през септември и ноември, и насрочване на трето - за февруари. На последното заседание магистратите дори настояха страните по делото "да положат усилия за постигане на споразумение", припомня "Правен свят".

Близнашки обжалва във ВАС отказа на шефа на предишното Народно събрание Михаил Миков да даде един месец, в който да бъдат отстранени нередовности в подписката за провеждане на референдум, събрана в началото на 2014 г. Тогава, през месец март, комитетът внесе 570 029 подписа в подкрепа на искането да се проведе допитване по три теми - дали гласуването да стане задължително, електронно и мажоритарно. Проверка обаче установи, че при 108 286 от подписите има нередовности, заради което Миков не внесе искането за обсъждане в парламента.

АНКЕТА: Да стане ли задължително гласуването?