Групи полицаи, охраняващи ежедневните протести, се смесиха с тълпата на главната улица на тунизийската столица. Някои неуниформени пазители на реда носеха червени ленти на ръкавите, за да се различават от цивилните. Други полицаи в автомобили надуваха клаксоните, предаде БТА.

Днешните събития са от голямо значение, тъй като армията и полицията будеха страх по време на 23-годишното управление на Бен Али, който преди осем дни избяга в Саудитска Арабия след продължителни кървави протести и демонстрации в Тунис. Жертвите бяха покосени от куршуми, изстреляни от полицията, отбелязва АП. Протестиращите цивилни и униформени полицаи за момент блокираха достъпа до президентството на автомобила на временния президент Фуад Мебазаа, но бяха внимателно отстранени от техни колеги на служба.

Група полицаи се присъедини към други протестиращи, главно служители на кметството, които настояваха за по-добри условия на труд и за оставка на правителството, допълва АФП.

Тунизийците протестират всеки ден с искане сформираното в понеделник правителство да подаде оставка. В южния град Сиди Бузид стотина полицаи, обявили се за "жертви на бившия режим", също се събраха на протестно шествие. Градът е едно от главните огнища на бунта, довел до свалянето на режима на Бен Али. Тук на 17 декември се самозапали млад продавач на плодове след поредното полицейско унижение, с което отприщи "Жасминовата революция". "Нещастни полицаю, ти не си отговорен за самоубийството на мъчениците", скандираха демонстрантите.

По-рано стана ясно, че самолет на обкръжението на Бен Али е бил блокиран на летището в Женева, след като Швейцария реши да бъдат замразени авоарите на бившия тунизийски държавен глава и неговите приближени, съобщиха швейцарски медии. Частен самолет Фалкон 900В с регистрационен номер TS-JSM (лат. букви), който се смята, че принадлежи на зет на бившия тунизийски президент, Мохамед Шахр ел-Матери, пристигнал за техническа инспекция на 10 януари на международното летище "Коентрен" в Женева, посочва в. "Матен", позовавайки се на тунизийския правозащитник Джаел Матри. Асоциацията на тунизийците в Швейцария, в която членува Матри, обясни, че самолетът е регистриран към ливанската частна компания "Принсес", в която Ел-Матери притежава дялове.

Подобно на своите съседи, Швейцария вчера реши да замрази авоарите на Бен Али в конфедерацията. Замразяването се отнася и за членове на неговото семейство като Ел-Матери, който е женен за една от дъщерите на бившия тунизийски президент, Несрин.

Заради нестабилната обстановка в Тунис българските туроператори отчитат намален интерес. Повечето българи, които сега пребивават в Тунис, са бизнесмени и самостоятелни туристи, а не организирани групи. Това показват данните на големите туроператорски компании, съобщи bTV. Гостите на страната трябва да спазват вечерния час и да се съобразяват с въведения вчера национален траур. До понеделник Тунис ще е в национален траур в памет на загиналите по време на масовите безредици, започнали в края на миналата година.