Решението за отличаването на военните е на Националния инициативен комитет за честването на 100-годишнината на Балканската война. Идеята е на шефа на Националния исторически музей Божидар Димитров и на историка акад. Георги Марков.

Комитетът, с председател вътрешният министър Цветан Цветанов, се събра, за да реши дали да връчи орден „Стара планина" с мечове на освободителя на Родопите ген. Васил Делов. Предложението бе на инициативен комитет, събрал над 15 000 подписа.
Преди това общинските съветници от ДПС в Кърджали блокираха обявяването на ген. Делов за почетен гражданин на града.

Ние удостояваме доказани военни, каза Цветанов при обсъждането на решението, предаде "Фокус".
„Тази тема е приключена и с това решение ще затворим една друга тема, при която на регионален принцип беше провокирано гледането на историята под друг ъгъл. В Балканската война ген. Делов не е имал нито едно лошо отношение към българските турци. Той е защитавал всички българи, независимо от етническата си принадлежност”, заяви той.

Националният комитет обсъди и предложение на ген. Кирил Цветков да бъде отправена препоръка към Общинския съвет в Кърджали да преразгледа отказа си да обяви ген. Васил Делов за почетен гражданин на града.
"Не е желателно да влизаме отново в полемика с Общински съвет на една община. Трябва да не допускаме и да не сме инициатори за задълбочаване на спора, да бъдем национално отговорни с поведението си", коментира Цветанов.

По думите му решението за предлагане на 19 военни да бъдат наградени с орден „Стара планина” е достатъчен акт.
Националният комитет реши още празникът на Златоград – 21 ноември, да бъде включен в календара на националните чествания на Балканската война.

Външното министерство трябва да реагира на турската политика на неоосманизъм, под чието влияние общински съветници на ДПС в Кърджали отказаха почетно гражданство на освободителя на града ген. Васил Делов, каза историкът Георги Марков пред БНР.  Това, по думите му, не е само научно-исторически въпрос, а и политически въпрос.
"Не само делото на ген. Делов беше отречено от ДПС в Кърджали. Но се отрича и освободителният характер на Балканската война. Това е под външно влияние. Лютви Местан дръзна да обяви Балканската война за спорна и поиска да се пренапише историята. Всяка година кърджалийци заедно са чествали и точно на годишнината се стигна до този скандал“, коментира той.

"Това е първият опит за внедряването на неоосманизма в нашето отечество. Ние знаехме за неоосманизма, но за първи път го усетихме така пряко да се посегне и то върху едно такова събитие като Балканската война, връх на нашето национално самочувствие", обясни проф. Марков.