Българинът разработвал идеята за скок от 50 км височина в продължение на 13 години и направил всички важни изчисления колко трябва да е голям балонът и какви инструменти са нужни в капсулата. После се срещнал с Баумгартнер, разказа самият Трифонов.
Преди дни австриецът преодоля няколко рекорда, скачайки от височина 39 000 метра. Той стана първият човек, преминал звуковата бариера в свободно падане, достигайки скорост от 1342 км/ч.

"През 2004 г. той се срещна с мен и ми разказа за проекта си. Трифонов ми сподели всичките си идеи. Той бе вече твърде стар (на 67 г. - бел. ред.) за изпълнението им, не бе успял да намери спонсори", казва Баумгартнер преди време в интервю за сайта "Пур скайдайв", цитиран днес от в."24 часа".

"По-късно се срещнах и с Пер Линдстранд, който също работи по подобна концепция. Той дълго време сътрудничи на Ричард Брансън по плана му за обиколка на света с балон. Те двамата също бяха решили да опитат да подобрят рекорда на Джо Китинджър. Но се отказаха да работят по моя проект заради други планове", обяснява парашутистът.

Той разказва, че после се видял с авиоинженера и експерт по космонавтика Арт Томпсън.
"С него се сработихме веднага и реших - той ще е човекът. Арт координира отбора ми, а основният двигател, разбира се, е "Ред Бул", обяснява Баумгартнер.

Иван Трифонов е първият човек, пресякъл с балон с горещ въздух Средиземно море, пътувал с балон до Северния и Южния полюс, прелетял над Кремъл, Йерусалим и Китайската стена.

Трифонов се кани да счупи рекорда и да скочи от 50 км. Мислех, че се е отказал, но сега разбрах, че иска да го направи с помощта на руснаците, обясни пред Стандарт Орлина Аспарухова, която е единствената лицензирана жена пилот на балон в България.
Аспарухова е дългогодишен сътрудник и близък приятел на Трифонов. Сънародникът ни смята да осъществи намеренията си, използвайки собствените си изчисления, като счита, че няма риск, въпреки че е на 67 г.