Вчера станахме свидетели на една инсценировка за АЕЦ "Белене", в която се ангажира лично премиерът Бойко Борисов и министър Делян Добрев, която няма нищо общо със случайно намерени кашони, коментира на пресконференция Сергей Станишев.

"ГЕРБ предупреждаваха, че ще извадят бомбастични разкрития в навечерието на референдума, поне от няколко седмици. Документите, които са извадени, освен че са селективни, има следи от явна фалшификация", посочи той.

Станишев даде пример с документ на НЕК, изведен на 8 февруари 2008 г., в който обаче се споменават събития, които са станали в края на 2008 г.
"Това е фалшификация, очевидно прибягват до такива методи. Очевидно ГЕРБ яхват машината на времето и се опитват да я манипулират и настройват за своите политически тези", каза още лидерът на БСП.

Бойко Борисов пък показа на журналисти в Габрово конфиденциалните документи за АЕЦ „Белене”, които вчера показа на столични репортери, и в които цената на проекта е 10 милиарда евро.
„Аз нося листата, защото искам да ги показвам всеки ден, иначе Станишев казва, че лъжа. Той е толкова страшен, че ние треперим от него. Нали много пъти ме е побеждавал, та толкова ме е страх”, иронизира го Борисов.

Той цитира документ от края на 2008-а, че на 8 декември с.г. тогавашният НЕК уведомява правителството чрез министър Петър Димитров и "ясно и точно казва, че RWE не желае по никакъв начин да дава пари на руската компания".
"Че може да даде само 10 милиона евро. Пита – къде са 5,4 милиарда евро от страна на българската страна? Това става 2008 г. Сиреч, той затова Станишев не го подписва. Тук е описано какво става – номерирани са страниците, няма нито една, която да не е обществено достояние", каза Борисов.

В същото време министър Добрев представи разпечатка от електронната система на оригиналното писмо от НЕК. "Датата не е февруари, а декември, с входящ номер от Министерство на икономиката, входирано на същия ден – 8 декември 2008 г. В министерството в продължение на три часа не могат да намерят оригинала на това писмо. Изключително странно ще е, ако този оригинал не бъде намерен, съответно длъжностните лица в министерството, които отговарят за тази работа, ще бъдат уволнени", заяви министърът.

Според Станишев пък "който е излъгал за едно нещо, лъже и за другите неща". "Тъй като постоянно се обяснява как RWE са се отказали от проекта още 2008 г., мога да ви цитирам официални съобщения на RWE например от 25 ноември 2008 г., в което заявяват, че имат енергията да реализират инвестиция на пазар, толкова атрактивен като българския, и водят преговори с НЕК с цел постигане на споразумение и партньорство за изграждане на ядрена централа в Белене", каза лидерът на БСП.

Делян Добрев обаче съобщи, че срокът на конфиденциалност на писмата от немската компания е бил 2 години и вече е изтекъл. Затова той показа и писмо на НЕК до Министерството на икономиката и енергетиката, с което се уточнява цената на новата АЕЦ, което би трябвало да е било докладвано на тогавашния министър Петър Димитров.
“Затова Станишев е в паника и лъже непрекъснато”, каза още Добрев. Той опроверга друга "лъжа на Станишев" - че за проекта „Белене” не са давани държавни пари. Всички пари са държавни, защото НЕК е 100% държавна компания, каза министърът. В края на 2008 г. от държавния бюджет се вземат 300 милиона лева, за да се дадат на НЕК. В решението на МС ясно е записано, че парите се дават за „Белене” - за оборудването с дълъг цикъл на производство.

Соцдепутатът Румен Овчаров изчисли, че максималната цена на АЕЦ "Белене" с оскъпяването е 5,13 млрд. евро. Той обаче отбеляза, че изплащането на оборудването се извършва през целия период на строителството. Затова реално цената на централата е около 4,6 млрд евро - толкова щеше да струва тя, ако днес пускахме първи блок, посочи той.

По-рано днес обаче бившият руски зам.-министър на енергетиката Булат Нигматулин призна пред комисията "Янев", че АЕЦ "Белене" наистина ще струва 10 млрд. евро и че България разполага с достатъчно количество руски газ, който е по-евтин като енергия от електричеството в "Белене". От БСП го обвиниха в лобиране в полза на "Газпром".

"Тунелът под Шипка е една пета от това, което ние всички ще дадем през май месец на банка „Париба”: около 400 милиона лева, които вече са похарчени в „Белене”, контрира пък в Габрово Борисов. - "Така че - се стягайте се да събираме още 400 милиона за тази глупост. Това значи, че ще изчакат другите програми, защото трябва да платим борчовете. Ако можете да си представите 22 милиарда лева как изглеждат и откъде може да ги вземе България... Нека един да си вдигне ръката и да каже, откъде да се вземат”, ядоса се той.

Според премиера, НЕК, която вече е била затънала по това време заради „Цанков камък” с 1 милиард, не е била в състояние да акумулира допълнителен дълг, без да наруши поставените от различните кредитори изисквания относно неговите финансови показатели и коефициенти.
"Още 2008 г., след като взима тези половин милиард лева кредит, НЕК им казва – ние сме във фалит. Това е написано черно на бяло, изведено, запознато е правителството", каза още министър-председателят.