На съд отиват скандалният ген. Веселин Пенгезов - бивш председател на Апелативен съд – София и Военно-апелативен съд (ВоАС)– София, полк. Петко Петков - бивш председател на Военно-окръжна прокуратура – София, и полк. Владимир Димитров - бивш зам.-председател на Военно-апелативния съд.

Пред Темида ще се изправят още бившият ръководител на дирекция ОПАК към Министерството на финансите Мария Дивизиева и изпълнителният директор на фирма "Атлас Консултинг" Атина Мавридис, пресаташето на ВоАС Петя Гергова, Людмил Симеонов и Крум Симеонов - баща и син, изпълнители по проекта.

Обвинението е за деклариране на невярна информация от Петков пред Управителния орган на ОПАК в МФ във връзка с изпълнението на проект по ОПАК „Информационна система за прозрачност във военните съдилища“ със средства на Европейския съюз. Неверните сведения касаят начина, по който е проведена процедурата за избор на изпълнители.

Петков е обвинен в качеството на извършител, а останалите – като помагачи.

След съгласуване с Мария Дивизиева, по указание на ген. Пенгезов, останалите привлечени към наказателна отговорност са оформили документация със задна дата за проведени процедури по Закона за обществените поръчки във връзка с избора на изпълнители по проекта, макар такива да не са провеждани.
Престъплението е извършено в периода 08.07.2009 г. – 19.07.2010 г.

Полк. Петков и ген. Пенгезов са обвинени и за присвояване сума в размер на 42 217 лв., получена като възнаграждение за изпълнител, по същия проект на ОПАК.

Пенгезов е обвинен и в престъпление по служба за сключени граждански договори с IT-специалисти по същия европроект. Именно заради това разследване той бе отстранен е от длъжност на 15.05.2014 г. Тогава бе отстранен и Петков.

Това стана, след като през април същата година им бяха повдигнати обвинения за длъжностно присвояване. Тогава прокуратурата съобщи, че те неправомерно са изразходвали евросредства - 200 000 лева, за изграждане на информационна система за военните съдилища.

Въпреки това, Пенгезов се кандидатира за втори мандат.

Преди време той свърза Делян Пеевски с обвинението срещу себе си и добави, че е получавал SMS-и от него как да се реши дело. Било му намекнато, че ще види втори мандат "през крив макарон". Интерес имало и към делото срещу нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов.