Двамата ще загубят постовете си.

Според прокуратурата Пенгезов и полк. Петър Петков неправомерно са изразходвали евросредства за изграждане на информационна система за военните съдилища. Европроектът е от 2008 г., когато Пенгезов беше шеф на Военно-апелативния съд, а след него на поста бе назначен Петков.

След като бе призован днес да се яви в ДАНС, Веселин Пенгезов дойде без адвокат.

Вижте снимки >>>


На излизане той уточни, че са му повдигнати общо 4 обвинения. В три от тях е посочен като помагач на Петков. Две са за помагачество при длъжностно присвояване на около 200 000 лева, както на Петков, така и "на разни други".

"Помагач съм, помагам на хората...", пошегува се висшият магистрат.

Целта на Пенгезов е била "да набави облага за другиго, от което могат да настъпят немаловажни вредни последици", уточниха по-късно от прокуратурата.

Третото обвинения пък е за помагачество при получаване на кредит чрез неверни сведения, което бе определено от Пенгезов като "екзотично".

Четвъртото обвинение е за военно длъжностно престъпление.

По думите на Пенгезов, освен на него и на Петков, се очаква обвинение да бъде повдигнато на общо около 10 души, които били "навързани". Направо трябваше да ни обвинят като огранизирана престъпна група, иронизира той. 

И изброи няколко имена - Георги Илиев Трапов, Людмил Симеонов, Орлин Карагьозов, Пламен Цветков, Валентин Димитров, Здравко Георгиев, които засега били свидетели, но щели да станат обвиняеми, за да "има по-голямо шоу". По думите на Пенгезов това са експерти и IT-специалисти, участвали в проекта.

На въпрос защо няма адвокат, той отговори:

"За какво ми е адвокат? Като Георги Димитров. Ще направя възражение, защото делото не е подсъдно на военните, а на градска прокуратура. Аз съм лице с имунитет, магистрат, какво общо имам с военните? Това, че съм бил генерал няма никакво значение".

Пенгезов уточни, че не му е наложена парична гаранция. Още миналата седмица той обяви, че няма да плати такава и е готов да влезе в ареста. Няма и наложена забрана да напуска страната.

Председателят на САС смята, че не е виновен, което е било доказано от проверка по случая и очаква да бъде оневинен. Той обвини прокуратурата, че използва болшевишки методи.

Пенгезов обяви още, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е оказвал натиск при решаването на дела.

По-рано Петко Петков, който пръв получи обвинение и също е без мярка за неотклонение, коментира, че няма никакви притеснения, защото с Пенгезов не са злоупотребили с обществени средства, нито за лични нужди, нито в интерес на други лица.

По-късно Сотир Цацаров внесе във Висшия съдебен съвет искане Пенгезов и Петков да бъдат отстранени от длъжност.