Той е обвинен за това, че на 13.11.2015 г., в зоната на кръстовище пред училищния двор на СОУ “Гео Милев“, при управляване на "Фолксваген Туарег“, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил тежка телесна повреда на 6-годишно момче.

Разследването е установило, че във въпросния ден върху задната броня на лекия автомобил имало монтиран ролбар, изработен от две успоредни тръби. Достигайки близо до сградата на училището, Николов преминал край монтиран в дясната част на улицата пътен знак А 19 "Деца", отклонил се вляво и спрял в зоната на кръстовище.

Там изчакал слизането на своя син от автомобила, след което продължил по улица „Петко Д.Петков“ в посока Районния съд. По това време по нея, но в обратна посока, се движел училищен автобус. Шофьорът счел, че джипа на обвиняемия пречи на влизането му в училищния двор и спрял. В този момент 6-годишният Ивайло тръгнал да пресича, минавайки на около 2 метра зад автобуса.

Николов вече се движел със скорост от 25 км/ч, което му попречило да възприеме своевременно детето и го е блъснал с лявата задна странична част на лекият автомобил - точно в областта на монтирания ролбар.

Прокурорите са установили, че кметът не е изпълнил задължението си като водач на пътно превозно средство да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, както и задължението си при приближаване към място, където на пътя или в близост до него се намират деца, да намали скоростта, а при необходимост - и да спре.

Автотехническата експертиза е показала, че в зона на действие на пътния знак, Николов се е движел с такава скорост, която не му е позволила при внезапната поява на детето да спре автомобила преди да настъпи ударът с него.

На пострадалото момче е причинено разкъсване на слезката, която е отстранена хирургически, както и множество средни телесни повреди - травма на корема с разкъсване на черния дроб, на долната празна вена и на жлъчните пътища, травматичен шок, контузия на гръдния кош, усложнена с развитието на двустранен преврален излив.

Станислав Николов е на свобода с мярка за неотклонение „Подписка“.

Предстои Районният съд в Трън да насрочи разглеждането на делото.

В съобщението на прокуратурата се подчертава:

"Първоначално разследването беше ръководело от Районната прокуратура в Трън. По повод множество публикации в медиите за необективност в действията на разследващите органи, главният прокурор Сотир Цацаров се запозна с материалите по досъдебното производство и разпореди разследването да се проведе в различен район. За да се избегне каквото и да е съмнение в обективността и безпристрастността на разследването, предвид обстоятелството, че водач е кметът на Община Трън, главният прокурор разпореди ръководството и надзора да се осъществява от Районна прокуратура – Перник".