Съдът остави без уважение искането на прокуратурата да наложи най-тежката мярка „задържане под стража” на 14 от общо 33-мата задържани с около 200 000 лева митнически служители на граничния пункт, предаде "Фокус".

Съдиите решиха, че не съществува опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление, както и да възпрепятстват реализирането на наказателна отговорност спрямо тях.

Заради различната степен на съпричастност на всеки от тях към обвинението за участие в престъпна група, съдът постанови и различен размер на паричната гаранция. Георги Раковски, Стоян Кръстев, Николай Колев и Атанас Атанасов бяха освободени срещу 20 000 лева.
Атанас Стойчев, Цветомир Петров, Атанас Чолаков, Георги Грамелов, Димитър Костов, Стефан Крумов, Коста Костадинов и Антон Стефанов - срещу 10 000 лева, а Петко Айръков и Димитър Лилянов - срещу 5000 лева.

Любопитен факт от заседанието бе, че 8 от митничарите представиха документи, свидетелстващи за различни заболявания, като хипертония, диабет или прекарани инсулти, а други пък трябвало да се грижат за болни родители и роднини.
Други пък обяснили, че са приготвили парите за погасяване на заеми или са ги взели на заем.

33-та митничари бяха задържани през уикенда при спецакция, в която участваха над 140 служители на ДАНС, ГДБОП, Областната дирекция на МВР в Хасково, прокуратурата и следствието. На 22-ма от тях бяха повдигнати обвинения, след като са уличени, че са взимали от 2 до 5 евро на автомобил и от 150 до 300 евро на автобус или товарен автомобил.

Камера е заснела как митничарите разделят парите на порции в купчинки. После ги навивали на фунийки и си ги разпределяли.

"От доста време се наблюдават как си свиват фунийките и си събират парата, а тези пари ни трябват за пътища", коментира премиерът Бойко Борисов.

Най-голямата открита сума у един от задържаните е 32 000 евро и 15 000 лева.

Акцията на ГКПП-"Капитан Андреево" може да се смята за повод за закриване на митница "Свиленград", но причината е структурни промени, които ще доведат до по-добро управление на агенция "Митници". Това е стара идея, която мислехме до осъществим от януари догодина, но пък имахме повод да избързаме с тази идея, коментира вчера пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов.

Част от хората в митница "Свиленград" ще бъдат използвани в Централното митническо управление. Там ще се създаде звено, което да управлява резултатите от сканиранията, така че да не може да се злоупотребява с получените данни на място, уточни Горанов, който подчерта, че това е антикорупционна мярка.