(На граничния пункт "Капитан Андреево" е разбита организирана престъпна група, уличена в получаването на подкупи. Арестувани са 33-ма митничари. Между тях е и началник-смяна.

Това съобщи Даниела Попова, прокурор от Специализираната прокуратура, предаде БНР. При обиска в домовете на задържаните са открити общо 100 хил. лева.

Митничарите са вземали подкуп, за да пропускат непроверени превозни средства. Така наречената такса "спокойствие" за автомобили и камиони е била различна - от 5 до 300 евро.

Операцията на "Капитан Андреево" приключи в 15.00 часа, но предстоят още арести, свързани с корупционната схема, каза още прокурор Даниела Попова.

По-рано днес движението на граничния пункт от Турция към България бе блокирано заради провеждащата се мащабна акция, в която участваха над 140  служители на ДАНС, ГДБОП, ПРБ, ОД на МВР-Хасково за противодействие на корупцията, прокуратурата и следствието. От турска страна се е образувала 10-километрова опашка от чакащи ТИР-ове.

Извършиха се над 100 претърсвания на домове, автомобили и служебни помещения на митнически пункт "Капитан Андреево", както и лични обиски на митнически служители, от които 81 с предварително разрешение от Специализирания наказателен съд. Повече от 100 000 лева са били намерени при  обиските в пет града в близост до границата

Иззети са различни по размер парични суми. Процесуално-следствените действия продължават и в момента и се извършват на територията на ГКПП "Капитан Андреево" и в градовете Хасково, Свиленград, Любимец, Димитровград и Харманли.

Министър-председателят Бойко Борисов каза, че очаква до 100 души да бъдат задържани за разпит в рамките на операцията.

"Десетки митничари от това, което ми е докладвано онзи ден на оперативката, са ги снимали как взимат парата. В борбата за контрабандата и корупцията правим много неща и те са видими. От доста време се наблюдават как си свиват фунийките и си събират парата, а тези пари ни трябват за пътища", заяви Борисов.

Той благодари на службите, които са работили по случая и се надява корумпираните митничари да си получат заслуженото.

"Така догодина приходите вече няма да са 2,6 милиарда лева, а 3 милиарда", допълни премиерът.