Звеното ще е в централното митническо управление и ще управлява всички резултати от сканиранията, както е европейската практика, за да не може да се злоупотребява с получените данни на терен, обясни Горанов.

Друга част от заетите в Свиленград ще бъдат ангажирани с митническа дейност, по предложение на шефа на митниците Ваньо Танов.

Горанов поясни, че това, което е предложено от Агенция "Митници", е около 40 души, които няма да бъдат уволнявани, а пренасочени към други звена.

Предлаганите промени в правилника на агенция "Митници", бяха публикувани вчера на сайта за обществени консултации. Предложението е свързано с необходимостта от оптимизиране работата на Агенция "Митници" и предприемане на ефективни мерки за предотвратяване на бъдещи корупционни практики, пише в мотивите на предложението.

Финансовият министър заяви, че това е стара идея, която за да не се използва предизборно, преди местни избори, е отложена за кратко време.

"Акцията на ГКПП "Капитан Андреево" може да се смята за повод за закриване на митница "Свиленград", но причината е структурни промени, които ще доведат до по-добро управление на агенция "Митници". Това е стара идея, която мислехме до осъществим от януари догодина, но пък имахме повод да избързаме с тази идея"
, посочи Владислав Горанов, цитиран от БТА.

Преди дни 33-ма митничари бяха задържани за корупция на ГКПП „Капитан Андреево“.

Органите по приходите са подложени на много тежък корупционен натиск, заради функциите, които изпълняват, призна Горанов.

"Имали сме многократно сигнали в различни периоди, че има нерегламентирани практики. Не мислете, че това, което се е случило там е без участието и съдействието на органите на МФ", каза още министърът, цитиран от "Фокус"

Според Горанов при централизиран анализ на данните, които се получават на ГКПП-тата, възможността за злоупотреби на местно ниво намалява.

По думите му оптимизацията, която се предлага, ще позволи да се подобри и организацията на работа.