От БНБ подчертават, че от момента, в който БНБ е уведомена за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация на Цветан Гунев, достъпът му до такива документи е преустановен.

Функциите на ръководител управление „Банков надзор“ вече се изпълняват от Нели Кордовска, главен директор на управление „Банков надзор“.

Между БНБ и съответните компетентни органи и институции е установено необходимото взаимодействие и комуникация. От този момент до завършването на проверката единствените, който могат да коментират каквото и да е, свързано с нейния ход, са Цветан Гунев и неговият адвокат, добавят от централната банка.

Цацаров: Проверяваме 19 лоши кредита на 19 фирми

По-късно главният прокурор Сотир Цацаров потвърди пред журналисти, че се води разследване срещу Гунев за длъжностно престъпление за начина, по който е упражняван банков надзор спрямо определена или няколко банки, предаде БТА.

Става въпрос за проверка на 19 лоши кредита на 19 фирми, в чиито офиси миналата седмица прокуратурата направи проверка, допълни Цацаров. Тогава стана ясно, че част от фирмите са свързани с Цветан Василев.

Той уточни, че разследването е започнало преди две седмици след сигнала на "Протестна мрежа", подаден в прокуратурата срещу мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, депутата от ДПС Делян Пеевски и лидерът на ББЦ Николай Бареков.

"Мярката за неотклонение на Гунев е подписка. Няма да се иска отстраняване от длъжност", добави Цацаров.

Цацаров остави без коментар обвиненията от КТБ, че прокуратурата е организирала нескопосано шоу с обиските. По повод твърдението, че ръководството на банката е викано на разпити в деня, когато е било Общото събрание на акционерите, той отрече прокуратурата да е имала за цел да го провали.

"Държавата живее с ритъма на Делян Пеевски, Цветан Василев и кой беше третият - Николай Бареков" - така главният прокурор отговори на големия интерес към работата на обвинението по сигнала на "Протестна мрежа".

Писмо до медиите от служител на БНБ

По-рано стана ясно, че служител на БНБ е изпратил писмо в БНР и други медии с твърдения, че подуправителят е обвиняем за престъпление по служба. Писмото е подписано с име Киро Колев.

Служителят твърди, че Гунев е обвинен, че не е упражнил достатъчен контрол върху една от българските банки, като по този начин е позволил нейното източване. Банката не се споменава.

Служителят твърди още, че Управлението „Банков надзор“ не прилага еднакво законовите изисквания към всички търговски банки в България. Това се извършвало под давлението на ръководното тяло на БНБ, и в частност на нейния управител Иван Искров и Гунев.
Двамата са особено близки до една печално нашумяла в последните дни банка и са финансово зависими от нея от години, твърди анонимният автор.

Служителят пише още, че под натиска на Искров е разпоредено на всички фактът, че Гунев е обвиняем, да не се разгласява.

Още по темата:

Финансисти: Зов за мълчание

БНБ: Банковата система e стабилнa

”Булгартабак” заплаши със съд КТБ