От 8 часа се поднови протестната инициатива "На кафе" пред сградата на Народното събрание. Към 10,30 часа напрежението ескалира и част от протестиращите срещу кабинета започнаха опити да пробият загражденията пред служебния вход откъм градинката до Софийския университет.

Полицаите като цяло удържаха позициите си, но в един момент малка група от недоволните успя да изтръгне с помощта на завързана верига две от загражденията. Недоволните твърдяха, че не искат конфликт, а просто да няма заграждения. Един младеж беше задържан, след като ги прескочи.

Според други протестиращи тези хора са били провокатори. Те се задействали по сигнал с ръка от мъж в множеството, предаде Offnews.

Бе направен опит за премахване на загражденията, за агресивно поведение, но се справихме със ситуацията. Имаме готовност за допълнителни усилия, ако се наложи. Имаме наблюдение на процеса. Всичко, което се случва, се записва. След това ще бъдат установени тези лица и ще им бъде потърсена съответната отговорност”, коментира пред журналисти вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Той подчерта, че има промяна в структурата на протеста и въпросните хора очевидно са били "подготвени и мотивирани". Йовчев допълни, че задържаните вече са най-малко шестима. 

Накрая, за да прекратят атаките, служителите на МВР премахнаха част от загражденията и образуваха плътен кордон с телата си. 

Блокадата


От сутринта около парламента имаше голямо струпване на жандармерия. Блокирано е движението по бул. „Цар Освободител” - от ул. „Георги С. Раковски” до бул. „Васил Левски”. Районът бе отцепен, както откъм храм "Александър Невски", така и откъм южната страна на Народното събрание.

Ограждения бяха поставени навсякъде, така че протестиращите нямаха достъп до пристигащите депутати. 8 коли на жандармерията осигуриха безпрепятственото им влизане. Депутатските автомобили влизаха през пункт между сградата на Светия синод и "Александър Невски".

Протестиращите постлаха червен килим на жълтите павета пред парламента. В края бе поставена тоалетна чиния, кош за боклук и 100 тояги за сто дни правителство. Върху коша пишеше: "Да изчистим България, хвърляйте разделно за червени боклуци".

На място имаше и привърженици на кабинета Орешарски. Общината бе дала разрешително привържениците на кабинета да пребивават за времето от 07.15 до 15 ч. до сградата на Светия синод. Те признаха че са пристигнали с автобус и пътуването им е организирано от БСП, но бяха категорични, че не са получили пари за това. 

"Провокирано е желанието на хората, които подкрепят кабинета, да дойдат и те в София. Защо и те да нямат право, щом ни харесват, да ни подкрепят", заяви зам.-председателят на НС Мая Манолова на влизане в сградата.

По повод пристигналите от провинцията автобуси с контрапротестиращи тя каза, че не са се занимавали с диспечерски функции и е напълно нормално за партия, която е получила близо милион гласове, да получи съдействие от партийните клубове по места.

Протестът срещу управляващите бе подкрепен от ГЕРБ и Реформаторският блок.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отиде при протестиращите. Той бе аплодиран от част от тях, но освиркан от друга.

"Не знам как си го представят - така да противопоставят нацията. Ако разсъждаваме като демократи, избори трябва да има моментално, веднага, ако разсъждаваме като диктатори като Станишев - избори никога няма да има", каза бившият премиер.

По-късно новият парламентарен сезон започна отново със скандали и дори със сигнал за бомба.

След 16 часа депутатите отново успяха да напуснат безпрепятствено парламента. Протестиращи опитаха да попречат на автомобила на Михаил Миков да излезе от загражденията, но полицията е успя да му направи път и да предотврати сблъсък.

Десетки протестиращи останаха пред парламента.