Отвън протестиращи посрещнаха депутатите и блокираха района около Народното събрание. Стигна се до напрежение и пробив в загражденията.

Борисов отново заяви от парламентарната трибуна, че социалистите не са спечелили изборите и предупреди, че ще вкарат държавата в такава криза, от която няма да могат да я извадят.

"Вашите европейски партньори са разтревожени от това, което правите, скандализирате посланици. Дайте оставка, да се направят избори, да се успокоят хората - нали сте първа политическа сила, ще победите и пак ще управлявате, а тогава ще стоим тихичко и ще си мълчим - нали сте първи", допълни той.

По-рано Борисов сравни лидера на БСП Сергей Станишев с диктатор.

Лидерът на ГЕРБ припомни за безумните назначения - калинки и подчерта, че управляващата коалиция не е естествена, затова се бунтуват и хората.
Той разбирал гордостта на Волен Сидеров, че е свалил ГЕРБ, но попита как "Атака" ще убеди симпатизантите си, че не крепи БСП и ДПС. 

Борисов припомни, че са спечелили изборите след управлението на Тройната коалиция.

"Подценихте ни тогава, сега ни подценявайте пак и ще ви се случи същото",
закани се той.

След изявлението му Йордан Цонев от ДПС репликира, че управлението на ГЕРБ не е било белязано от никакъв морал.
Освен това в основния закон не било записано, че първата политическа сила съставя кабинет и управлява и му заяви, че никой не ги желае в управлението - нито обществото, нито останалите партии.

Сигнал за бомба

Междувременно председателят на парламента Михаил Миков заяви, че на тел. 112 е постъпил сигнал за бомба в Народното събрание, но никой от депутатите не предложи да бъде прекратено заседанието. Сигналът е подаден към 9,40 ч. от мъжки глас.

Цветомир Михов от ГЕРБ обаче поиска службите за сигурност да проверят Сидеров заради сигнала, защото не било сигурно дали не е въоръжен.

„Айде, г-н Михов, мерси!”
, отряза го Миков и му взе думата.

БСП

Сергей Станишев заяви от трибуната, че с активното съдействие на опозицията имало пореден епизод на профанизация на обществения живот. Той все повече приличал на сблъсък между футболни агитки и акцент не бил съдържанието, а кой колко хора може да събере, с колко вувузели.

„Заставайки зад правителството на Орешарски, Коалиция за България се ангажираме за промяна на статуквото. Тя предизвика ожесточена съпротива. Ще търсим съгласие, но няма да се поддадем на рекет и ултиматуми и ще бъдем взискателни към ангажиментите на правителството”, заяви Станишев.

По думите му имало немалко разделение в общестовото - хора, които протестират искрено, и политически мотивирани - симпатизанти на десницата и на ГЕРБ.
Нямало защо да се лицемерничи обаче и да се говори за спонтанни протести, те все повече ставали организирани и с политически цел.

Станишев обвини, че позорната система на управлението на ГЕРБ била чрез рекет, страх, прикриване на безобразия, удряне на опоненти, разделяне на свои и чужди.

"Тази отрова беше инжектирана във всички институции и в обществото. Държавата все още е сраснала с партия, която приватизира цялата държавност и нейната върхушка бе на такава позиция, че тотално да контролира институциите",
подчерта лидерът на БСП.

Коалиция за България предлага декларация за националните приоритети и призова ГЕРБ да помислят кои неща да влязат в нея.

В кулоарите на парламента Станишев заяви, че политиката не може да бъде сблъсък на агитки като на "Левски" и ЦСКА на стадиона и чиито вувузели са по-мощни, значи те са прави.

ДПС

Лидерът на ДПС Лютви Местан обясни, че искането за предсрочни избори не може да е самоцел, нито пък искането за пълен мандат.

За ДПС нямало съмнение, че животът на кабинета "Орешарски" няма да се определя кои протестират по-силно, нито от броя им или от автобусите, които се стичат към столицата.
Животът на кабинета зависел от неговата социална ефективност - "от замяната на квазипазара с конкурентноспособен пазар, в който бизнесът оцелява заради собствената си креативност".

Тежка заблуда е да си мислите, че конфликтът е между протестиращите и кабинета "Орешарски", посочи Местан. 
Според него конфликтът е между протестиращите и политическата система.

По-късно пред жуналисти каза, че протест, оглавен от ГЕРБ, губи своята морална същност, ролята си на морален императив. 
По думите му от днес протестите имат друг характер.

"Политическата намеса беше свенлива, в някаква степен задкулисна, включително и „подпомагането” на протестите. От днес обаче забелязваме трансформация на тази въздържана от политическа експлоатация на протестите в открита конкуренция между извънпарламентарната и парламентарната опозиция кой да яхне протеста, да бъде политическият изразител, говорителят”, посочи Местан.

Той добави, че маските паднали и ГЕРБ залага на уличните средства за сваляне на кабинета.

"Атака"

Волен Сидеров критикува, че нито протестите са на ниво, нито парламентът. Той очаквал да чуе разбор от Борисов какво става и трябва да се случи.

"Очаквахме от лидерите вместо демонстрация на самочувствие, да покажат загриженост какво трябва да се направи. Виждам лидера на най-голямата ПГ като сърдито момче и казва: "Аз съм най-голямата група, пък не ми давате право да управлявам". Ами така е, това е животът. В опозиция ти също можеше да бъдеш полезен на народа си", добави Сидеров.

Според него се губи излишно време в спорове къде все още има назначения от ГЕРБ и къде - не.
Повечето гербери си били по местата, някои - на общинска служба, и излизали в работно време да протестират.

Сидеров предупреди ДПС да не прави кадрови ходове, с които дразни хората, и поиска да не се държат като управляващи, защото всъщност не управляват.

По-късно днес премиерът Пламен Орешарски ще отговаря на въпроси на депутати в първия по рода си блиц-контрол в парламента.