На изборите на 4 март досегашният премиер на страната спечели с близо 64 на сто от гласовете - вот, който, според опозицията, е опетнен с масови нарушения.

Екземплярът от Конституцията на Русия, върху който се закле Владимир Путин, е изготвен специално за церемонията по встъпване в длъжност на руския президент през 1993 г. и оттогава се използва всеки път. Този път обаче в текста бяха внесени настъпилите промени, по-специално във връзка с увеличения на шест години президентски мандат, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Президентската клетва се състоеше от 33 думи, включително предлозите и съюзите, и бе с три думи по-кратка от клетвата, която произнася президентът на САЩ.
"Заклевам се при изпълнение на пълномощията на президент на Руската федерация да зачитам и опазвам правата и свободите на човека и гражданина, да спазвам и защитавам конституцията на Руската федерация, да защитавам суверенитета и независимостта, сигурността и целостта на държавата, вярно да служа на народа", произнесе Путин с ръка върху Конституцията.

Новият президент и главнокомандващ въоръжените сили бе благословен от руския патриарх Кирил. Връчено му бе и "ядреното куфарче" с кодовете за изстрелване на руските стратегически ракети.

Близките години ще са решаващи за съдбата на Русия за десетилетия напред, заяви Владимир Путин. "Очаква ни нов етап от развитието, задачи от ново равнище, качество и мащаб. Зависи именно от нас, от усилията ни да опазим народа и да подкрепяме семействата, от дейността ни за овладяване на страната от Балтика до Тихия океан. Ще постигнем успех, ако бъдем сплотен народ, ако ценим своето Отечество", подчерта новият стар президент.

Той заяви, че разбира цялата своя отговорност пред родината. "Нейните интереси, сигурността, благополучието на гражданите винаги са били и винаги ще бъдат за мен над всичко. Ще направя всичко, за да оправдая доверието на милионите наши граждани. Смятам за смисъл на целия ми живот и свой дълг да служа на Отечеството, подкрепата на което ме е вдъхновявала и ми е помагала в най-трудните и сложни задачи”, подчерта Путин, цитиран от "Фокус".

Сред гостите на церемонията бяха бившият италиански премиер Силвио Берлускони и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер. Лични приятели на Путин, те пристигнаха заедно в Големия кремълски дворец и изслушаха в превод обръщенията на Путин и на Дмитрий Медведев. Според някои медии е бил поканен и Арнолд Шварценегер, личен приятел на Медведев, който обаче не бе забелязан сред гостите.

След полагането на клетвата на новия президент, Дмитрий Медведев, който четири години беше държавен глава, пожела успех на Путин и посочи, че властта трябва да остане по-открита за сътрудничество.
Путин пък предложи официално той отново да заеме премиерския пост. Очаква се Държавната дума да гласува решението, което бе предизвестено отдавна. Така двамата пак си размениха местата.

През 2000 г. Путин оглави Русия, а през 2004 г. беше преизбран за държавен глава. Новият президент не участва в изборите през 2008 г., тъй като, според Конституцията, едно и също лице няма право да се кандидатира три последователни пъти.

Десетки активисти на опозицията бяха задържани междувременно в центъра на Москва при опит да проведат неразрешени акции. Сред тях е и опозиционерът Борис Немцов. Мнозина дойдоха с антипутински плакати, например "Един щастлив крадлив плъх никога няма да е мой президент" и "Чичо Вова, не пипайте Конституцията!".
По-рано в социалните мрежи се появиха призиви за организиране на флашмобове в центъра на Москва и по маршрута на президентския кортеж в знак на протест срещу поемането на висшия пост от Владимир Путин.
От време на време на московските булеварди се събират малобройни групи от протестиращи, но и активисти на прокремълски движения, които скандират: "Путин обича всички!".