След двучасови разговори с лидерите на парламентарните групи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви:

"Всички сме на мнение, че правителството трябва да бъде в конституционно разписаното време - 4-годишен период, никой не приема вариант за вот 2 в 1 с местни или президентски избори. Всички подчертаха, че предсрочни избори зимата са фатални за държавата, има жизнено важни решения".

Вижте снимки от срещата >>

Борисов допълни, че Реформаторският блок решават на среща дали да одобряват правителство на малцинството и ако са съгласни, може да бъде подписано коалиционно споразумение с министерски постове.

След срещата на ПГ на РБ бе съобщено, че Блокът настоява за трипартийно управление, подкрепено с коалиционно споразумение между тях, ГЕРБ и Патриотичния фронт.

От ГЕРБ пък обявиха, че Изпълнителната комисия е одобрила възможността за подписване на споразумение с РБ. Менда Стоянова, Румяна Бъчварова и Томислав Дончев ще подготвят проект за споразумение, включващо обща програма, структура и състав на правителство, в срок до събота, 1 ноември.

Правителството ще ползва плаващо мнозинство, каза още Бойко Борисов.

Ще приемем подкрепата на всички партии в зависимост от темите. Аз поех ангажимент, ако съм премиер, всеки вторник дневният ред на МС да се представя на лидерска среща, за да може да се търси мнозинство”, добави председателят на ГЕРБ.

Това, което казаха лидерите на всички партии, е, че волята на избирателите е да се даде възможност на дясноцентристките партии в лицето на ГЕРБ и РБ, коментира Меглена Кунева от РБ след лидерската среща.

Целите, с които РБ участва в този дясноцентристки блок няма да бъдат изместени”, допълни тя и подчерта краткосрочните цели - КТБ и актуализацията на бюджета.

По думите й в опитите на Борисов да осигури по-широка подкрепа са се натъкнали на взаимно изключващи се твърдения и това няма да доведе до стабилност на формираната подкрепа за правителство.

Това обаче не изключва всички възможности, които вътрешнопартийната дипломация има, и ясната програма, която РБ могат да предложат”, добави лидерът на "България на гражданите".

Очевидно е, че трябва в рамките на 43-тото НС да се формира мнозинство, мнозинството, както е решено от избирателите, се очертава дясно–център, заяви и лидерът на БСП Михаил Миков.
Запитан дали правителството ще е стабилно, той отговори, че нищо не е ясно, докато не се случи и много зависи дали народът подкрепя действията му.

"Ако се изготви една програма, която да подпишем всички, ще подкрепяме това правителство, което ще я изпълнява. Готови сме да дадем експерти, ако поискат. Важното е България да започне да бъде изваждана от тази криза", коментира Валери Симеонов от Патриотичния фронт, който бе категоричен, че никога не е ставало дума за тройна коалиция с ГЕРБ и РБ.

На въпрос дали биха подкрепили такова правителството лидерът на ДПС Лютви  Местан отговори:

Разбирането за модерната опозиционност е - ако в управленската програма има теми, застъпени и в нашата платформа, няма как да бъдем опозиция на собствената си платформа и дори да дадем подкрепа, това няма да бъде подкрепа за един и ли друг политически субект”.

Той обаче бе категоричен, че не може да има стабилно дясноцентристко правителство без подкрепата на ДПС.

Разговорите за бъдещото правителство се проведоха в кабинета на Цецка Цачева. В тях участваха още Светлин Танчев и Румен Йончев от "България без цензура", които вчера обявиха, че парламентарната им група ще се нарича "Български демократичен център", и Ивайло Калфин от АБВ.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров не уважи срещата, която опедели като театър. Пред журналисти той бе категоричен, че не подкрепя Борисов за премиер, защото е "страхливец" и показал, че не може да изгони от България "дори едно ЕРП, не може да пипне монополистите, не смее да пипне цената на тока".

АНКЕТА: Одобрявате ли съставянето на правителство на малцинството ГЕРБ-РБ?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Радан Кънев срещу Бойко Борисов