Пред журналисти в парламента лидерът на ДПС коментира думите на Бойко Борисов след лидерската среща, че единственият възможен вариант е кабинет на малцинството между ГЕРБ и Реформаторския блок.

Днес чухме за първи път изчистена идея за дясно двупартийно правителство на малцинството, дали ще го подкрепим е въпрос на програма, която ще ни се предостави, а и на още един много важен въпрос, на който за първи път давам отговор – въпрос на политическа отговорност е да приемеш една подкрепа, въпрос на още по-голяма политическа отговорност е да отхвърлиш подкрепа", заяви Местан.

По думите му всеки политически акт, в това число актът на протегнатата ръка, е конкретно исторически времево обусловен. От ДПС така прочели своята  отговорност в нощта на изборите, но им било отговорено с високомерното „Не Ви искаме подкрепата”.

Според Местан в 43-то Народно събрание са възможни много „ад хок” тематични коалиции, но ако сa прочели вярно волята на избирателя - управлението да бъде доминиращо дясноцентристко, то подобно управление е невъзможно без подкрепата на ДПС.

По-рано депутатът от ДПС Янко Янков коментира пред БНР, че заедно с ГЕРБ и РБ имат около 140 депутати (145) и това би било стабилно управление.

"На Бойко Борисов му прави чест, че независимо, че няма самостоятелно мнозинство, e заявил твърда готовност да поеме отговорност за управлението на страната. „ова за мен е проява на политическа отговорност именно, защото няма друга формула за съставяне на кабинет”, заяви още Местан.

Според него първият мандат трябва да бъде успешен и въобще не трябва да се говори за втори и трети мандат, защото това би било безумие.

На въпрос дали все пак биха подкрепили такова правителство Местан отговори:

Разбирането за модерната опозиционност е - ако в управленската програма има теми, застъпени и в нашата платформа, няма как да бъдем опозиция на собствената си платформа и дори да дадем подкрепа, това няма да бъде подкрепа за един и ли друг политически субект”.

Междувременно от Реформаторския блок заявиха, че настояват за трипартийно управление на мнозинството заедно с ГЕРБ и Патриотичния фронт, за да бъде стабилно правителството.