Преди дни жителите на Райково, сега квартал на областния град Смолян, стартираха подписка и онлайн петиция за спасяването на Пангаловата къща.

Подписката се разпространява и в социална мрежа в интернет, привличайки поддръжници и от чужбина, съобщиха от читалище "Балкански просветител" в кв. Райково, организатор на кампанията.

„Внушителната Пангалова къща в Смолянския квартал „Райково" се руши пред очите ни. Някога горда и красива, сега е оставена на произвола на съдбата. Собствениците й не я поддържат, институциите нехаят, никой не полага никакви грижи за нея. Проявената небрежност към възрожденската сграда ще ни струва скъпо. Бъдещите поколения ще ни упрекнат. Затова нека я защитим, докато не е станало безвъзвратно късно! Нека обединим усилията си и да направим всичко възможно да я спасим!". С този призив райковци призовават всички родолюбци да подкрепят инициативата със своя подпис.

Инициативата е за търсене на решение за предизвикване на спешен ремонт на занемарената реституирана къща, която се счита за най-добрият образец на родопската архитектура.

Навремето сградата е съперничела по пищност и разкош на конаците на агите. Тя е cтpoeнa пpeз 1860 г. за заможния търговец на аби Пангал Вълчу от известните дюлгери Вълчо и Харит Кисьови. Плановата й композиция е симетрична. Големите салони на двата етажа са разположени напречно на оста на влизане. Украсена е с красиви дърворезбовани тавани. Монументалната й триетажна фасада е допълнена с ризалити, централен портик, множество еркери и цели 160 прозореца.

През 50-те години на миналия век там се помещава Родопският народен музей, а след това и историческият музей.

Държавата се грижи за къщата до 1984 г., когато се освобождава за ремонт, в който се влагат хиляди левове. След това обаче, през 1998 г., е върната на собствениците и оттогава е необитаема.

Инициаторите на подписката ще потърсят отговори от общината и държавните институции за казуса с Пангаловата къща.

Подкрепилите петицията настояват да се изясни цялата процедура около реституцията на къщата, която е паметник на културата и да се уточни дали собствениците са заплатили сумата, която държавата е вложила за възстановяване и ремонт на сградата през миналия век.

Подписката в подкрепа на Пангаловата къща продължава.

Преди три години местните жители предложиха знаковата къща да се възстанови и в нея да се направи музей на абаджийството в чест на някогашния й стопанин абаджията Вълчо Пангала.