Изборът на новия патриарх на Българската православна църква ще бъде проследен със специална програма в ефира на bTV в неделя, 30 юни. През целия ден зрителите ще могат да проследят избора на новия духовен водач на България и ще се докоснат до истории за вярата и надеждата.

Специалното студио на медията "Патриархът на България" ще започне в 07:30 часа с Жени Марчева и изнесен водещ Митьо Маринов. Двамата, заедно с гостите и репортерите на bTV, ще търсят отговори на въпросите за бъдещето на Българската православна църква и как тя посреща предизвикателствата на XXI век. С помощта на кореспондентите в страната ще чуем мненията на вярващи хора в трите големи български манастира - Бачковски, Троянски и Рилски, и ще проследим избора и в трите епархии на издигнатите кандидати - Видин, Враца и Ловеч.

В 12:00 часа ще има удължена едночасова емисия на bTV Новините с водещи Иван Георгиев и Лиляна Боянова. Репортерите на bTV ще бъдат през целия ден по места, за да проследят патриаршеския избирателен църковен събор от Синодалната палата, тържествената лития и интронизацията на новоизбрания патриарх.

В 13:00 часа ще започне втора част на специалното студио "Патриархът на България" с водещ Гергана Венкова, когато се очаква с празничен звън да бъде оповестено името на новия духовен водач на Българската православна църква. Публицистичното предаване "120 минути" ще бъде по изключение с начален час 16:00 и ще проследи встъпването в длъжност на новия патриарх и молебена за здраве в катедралния храм "Св. Александър Невски".

В централната емисия на bTV Новините в 19:00 часа Иван Георгиев и Лиляна Боянова ще обобщят как е преминало духовното тържество на Българската православна църква.

Кой ще бъде новият патриарх на България - врачанският митрополит Григорий, видинският митрополит Даниил или ловчанският митрополит Гавриил, гледайте в специалната програма на bTV в неделя.