Санкция от 2000 до 7000 лв., както и евентуален сигнал до прокуратурата за неизпълнение на съдебно решение, което е престъпление по Наказателния кодекс, може да наложи МВР на Общината в София. Това каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който заедно с началника на "Пътна полиция" към СДВР ком. Николай Крушарски инспектира взетите мерки по движението в центъра на града.

Стоянов каза, че има сигнал до кмета Васил Терзиев, с което го уведомяват, че има незаконни действия.

Още в понеделник МВР изготви нареждане, с което разпорежда да бъде изпълнено решението на ВАС, с което бе спряно въвеждането на новата организация на движение в центъра на София. Искаме и да се обезопасят всички поставени елементи, а срокът беше до днес. Тук нищо не се случва, каза още Стоянов.

Той каза, че това, което се случва с промените в движението в София, не е съгласувано с МВР.

Стоянов припомни, че вчера в Министерския съвет са минали редица промени, които са свързани с безопасността на движението. Сред тях е максимално вдигане на глобите.

По повод пълноправното членство на страната ни в Шенген, Стоянов каза, че продължава диалогът с Австрия. Оптимист съм, че до края на годината това ще се случи, посочи той.

Ще настояваме да получим тълкувание от Върховния административен съд (ВАС) какво точно значи тяхното решение за новата организация на движение около НДК и към какво се очаква да върнем организацията на движението. Това заяви кметът на София Васил Терзиев на брифинг в Столичния общински съвет (СОС).

Поводът за коментара му е изпратеното от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) разпореждане до заместник-кмета на София Илиян Павлов да изпълни Определение на ВАС, като преустанови въвеждането на нова организация на движение по булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий", и ул. "Проф. Фритьоф Нансен". В разпореждането се посочват задължителни за изпълнението действия. Едното от тях - със срок до 27 юни - касае обезопасяване на участъците по посоченото трасе.

Министър Стоянов е на посещение на "Патриарха", за да провери какво става със заповедта, която са ни дали, коментира Терзиев. По думите му, колкото повече се говори прибързано и се действа прибързано, толкова повече се задълбочава проблемът. Видяхме как един проект с нужната целесъобразност, който страдаше от определени грешки в комуникацията и определени аспекти на изпълнението, се поде като предизборна тема и в последствие това стана много по-голям проблем, каза столичният кмет.

Докато стигнем до днешното изискване на СДВР да оградим с метална ограда велоалеята и паркоместата, добави Терзиев и попита на шега не е ли по-добре да се спре движението по целия булевард "Патриарх Евтимий". "Как точно преценяваме кое е законно или не от целия проект", отбеляза кметът. "И как стигнахме до извода, че трябва да го заградим с метални огради, все едно има строителна площадка", добави той. Според него "някои хора още не са излезли от кампания и се канят да влизат в друга".

Васил Терзиев заяви, че Столичната община има желание да изпълни решението на ВАС, но подчерта, че не е ясно от решението спрямо кой период да стане това възстановяване. Ако действаме прибързано, може да се окаже, че всичко правено от 2016 г. насам е незаконно, посочи Терзиев и гарантира, че Общината ще работи с всички институции и заинтересовани страни за намирането на решение.

На 20 юни общинският съветник Борис Бонев от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България ("Спаси София") каза на пресконференция в Столичната община, че генералният план за организация на движение в столицата е изтекъл още през 2017 г. Според решението на ВАС, коментира тогава Бонев, трябва да се спре изпълнението на организацията на движението, но големият проблем според него са последствията от това решение на съда, защото той казва, че при липса на генерален план за организация на движение, какъвто София няма от 2017 г., всички организации на движението са незаконни.