Центърът е направен изцяло с национални средства. По думите на Георгиева той дава възможност академията да се включи в обучението на кадри от администрацията.

Увеличава се честотата и интензивността на природните бедствия по света. От средата на 70-те години на миналия век те са се увеличили пет пъти, каза комисар Георгиева.

Видя се, че дори най-подготвената страна за бедствия – Япония може да бъде поставена на колене, уточни тя. Според нея инвестициите в подготовката на кадри за реакция при кризи е изключително важна. Чрез това се спестяват много средства.

„За мен бе удоволствие и изненада да науча кои ще бъдат първите, които ще се обучават в този център на 9 ноември – министърът на финансите Симеон Дянков с неговия екип”, каза европейският комисар. Тя заяви, че ще се радва нейният екип също са се обучи в центъра. Европейският комисар заяви, че вече е виждала какво ли не - земетресения, цунами, наводнения, суша, горски пожари, изригване на вулкани. "Всичко се случи за по-малко от две години по време на моя мандат", каза тя.

„Ние имаме огромно задължение да подкрепяме такива програми, които готвят хората за света, в който живеем. Икономическата криза си идва и отива, но пред природата може да сме силни, само, когато сме подготвени, каза комисарят.

Интересното е, че центърът ще може да реагира дори при поява на НЛО.

На откриването на центъра за "Обучение при извънредни ситуации" в Националната военна академия, освен еврокомисар Кристалина Георгиева, присъства и министърът на отбраната Аню Ангелов.