Много сме далеч от момента да се говори за ресор на следващия български еврокомисар, заяви днес служебният премиер Димитър Главчев пред български журналисти в Брюксел, където пристигна за участие в работната вечеря на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, предава БТА.

България има предварителни позиции, посочи той по повод първите предложения за следващи ръководители на Европейската комисия и на Европейския парламент, и за върховен представител на ЕС по външната политика. Премиерът отбеляза, че днешната среща не е официална и е за обсъждане на позициите. Според него всички държави от ЕС имат представа какво ще подкрепят.

Премиерът изрази очакване на редовната среща на Европейския съвет на 27-28 юни да има по-конкретни решения. По неговите думи едва ли може да се очаква до края на месеца да бъде решено какъв ще бъде ресорът на следващия български еврокомисар.

Трябва още време и търпение да се изчака за ресор на новия български комисар, ЕК се очаква да се конституира през ноември, отбеляза той. Другата седмица очакваме ключовите позиции да бъдат ясни, добави Главчев.

Ние сме за бързо разбирателство. Идеята е ЕП да започне да функционира възможно най-скоро, за да могат да започнат да функционират и органите, които подлежат на утвърждаване от евродепутатите. И в Народното събрание искаме да се случат бързо нещата, за да има парламент с пълен мандат и бързо съставяне на правителство с мандата на първата сила, каза той. Очакваме и там да има разбирателство и скорошно редовно правителство с пълен мандат, заяви Главчев.

Оптимист съм и се надявам бързо да бъде сформирано редовно правителство, народните представители бързо да намерят разбирателство помежду си. Това е най-добре и за българските граждани, каза Главчев.

Попитан дали следващата седмица нашата страна може да има редовен премиер, той заяви, че би било добре, но всичко зависи от президента, който трябва да връчи първия мандат. Надявам се да се случи с първия мандат редовно правителство. Като има повече играчи, над които нямаме власт, очакваме само техните действия, обобщи Главчев.