Въпреки намерението на ГЕРБ-СДС да разговарят с всички политически сили, които влизат в парламента, в първия ден от преговорите среща имаше само с ДПС. И макар на нея да не отидоха съпредседателите на движението Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, преговорният екип на ГЕРБ видя "сходство с ДПС по отношение на основните приоритети на страната ни". Във вторник също изглежда, че срещата ще бъде една, тъй като засега отказ за такава няма само от ИТН.

Хронологията на политическия ден започна с обявяването от президента Румен Радев, че свиква в сряда, 19 юни, първото заседание на 50-ото Народното събрание. От Черна гора, където държавният глава бе на посещение, той заяви, че в една парламентарна република най-важно е парламентът да работи и затова го свикал възможно най-рано. Радев напомни и че от решенията на парламента зависи развитието на всички останали въпроси. 

В ранните часове на деня от ГЕРБ-СДС пък обявиха графика с поканите към останалите политически сили, от които се очаква да стане ясно дали животът на този парламент ще е дълъг или след няколко месеца отново ще има избори. Разговорите се провеждат в два поредни дни - понеделник и вторник. 

Първи на среща в понеделник бяха поканени ДПС - от 13:00 часа. Те очаквано се отзоваха, след като още в края на миналата седмица Делян Пеевски призова Бойко Борисов час по-скоро да покани евроатлантическите лидери за разговори. 

Движението за права и свободи бе представено от Йордан Цонев, Елван Гюркаш, Ертен Анисова, Искра Михайлова, Станислав Анастасов и Байрам Байрам. Както от страна на ГЕРБ-СДС, така и от страна на ДПС, лидерите не присъстваха на разговорите. Срещата беше закрита за медиите, но след нея от преговорния екип на ГЕРБ - Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова, обявиха, че двете партии са намерили сходства

Не са били обсъждани структурата на следващия Министерски съвет, нито имена за състава му. Сачева обаче бе категорична, че министър-председателят и председателят на парламента ще са от ГЕРБ, като от партията преговарят за правителство с 4-годишен мандат. По думите ѝ разговорите са в посока за правителство на споделената отговорност по определени политики, за което в бъдеще ще има документ, който ГЕРБ-СДС "евентуално ще предложи".

Разговорите между ГЕРБ-СДС и ДПС

Снимка: Пресцентър ПП ГЕРБ
  

Приоритетите, по които дотук имало съгласие между ГЕРБ-СДС и ДПС, били Шенген, еврозоната, икономически растеж, основан на инвестиции и ясни политики за пазара на труда и връзката му с образованието, както и модернизацията в отбраната, съдебната реформа и борбата с корупцията.

Сред първите задачи щяло да е определянето на правила и избор на членове на Комисията за защита на конкуренцията, както и нов Закон за отнемане на незаконно придобито имущество. Постигнато било съгласие и че за Закона за съдебната власт трябва да се изчака решението на Конституционния съд. Необходим бил и нов Наказателен кодекс. 

След края на срещата от Движението за права и свободи запазиха пълно мълчание.

Вторите поканени на среща в понеделник бяха ПП-ДБ. Още преди определения час - 15.00, обаче стана ясно, че от "Продължаваме промяната - Демократична България" няма да се отзоват. В съобщение, адресирано до ГЕРБ, от ПП-ДБ посочиха като мотив, че се съобразяват с волята на избирателите и "ще бъдат силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване от европейския път на България". 

Междувременно заседава и Националното ръководство на "Демократи за силна България", което даде мандат и доверие на председателя на партията Атанас Атанасов да продължи разговорите в рамките на ДБ и ПП "за създаване на условия за успешна работа в рамките на новото Народно събрание". 

За 17:00 часа на 17 юни бе предвидена и среща на ГЕРБ-СДС с "Възраждане", които също отклониха поканата. От ръководството на партията на Костадин Костадинов посочиха, че "Възраждане" няма да преговаря с ГЕРБ за правителство и повториха, че единственият кабинет, който политическата организация ще подкрепи, е такъв с техен мандат. Ако получат мандат за преговори обаче, щели да преговарят с всички, освен с ДПС. 

Преди това Костадинов коментира във Facebook възможностите за кабинет с първия мандат, като предупреди, че "ако Борисов превърне партията си в салфетка в мазните пръсти на Пеевски, това ще е краят на неговата формация".

Що се отнася до разговорите с ГЕРБ-СДС за вторник, засега изглежда, че такива ще има само с ИТН (в 13:00 часа), които до момента не са заявили отказ от такива. 

"Няма да ходим на среща и на разговори с ГЕРБ-СДС за правителство. Въпросът е изчерпан с решенията на партията в събота, 15 юни. Не е възможно ревизия на решението, защото е конгресно - да не се участва в правителство на ГЕРБ", категоричен беше Борислав Гуцанов, който ще е председател на парламентарната група на коалиция "БСП за България" в 50-ото НС. "Когато говорим за правителство, няма да отидем. Ако се говори за политики в НС, е нормално да има определени диалози", добави  Гуцанов. 

От най-новата партия в парламента - "Величие", които са поканени за разговор в 15.00 часа във вторник, от няколко дни повтарят, че държат на среща с Бойко Борисов. Лидерът на партията Николай Марков отново повтори, че "с контактьорски групи" - няма да преговарят", защото: 

"На мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно. Борисов е човекът лидер и него искам да изслушам. Назарян и Теменужка не са лидери, те могат утре да ми предложат с чистачката в ГЕРБ да се срещна". 

Така дни преди началото на 50-ото Народно събрание е ясно само, че то ще бъде дадено в сряда в 9 часа. Дали ГЕРБ-СДС заедно с ДПС ще успеят да формират стабилно мнозинство, зависи от това дали някоя от по-малките партии ще подкрепи подобна формула (била тя засега само обект на спекулации). "Величие" не са затворили вратата за ГЕРБ, но държат на разговор с Борисов. ИТН мълчат, докато БСП и ПП-ДБ са категорични, че не гледат в тази посока.