41-годишният Димитър Братанов-Кокала избягал на 31 май от затвора във Варна, където изтърпявал ефективна 4-годишна присъда за отвличане и грабеж. Тази сутрин мъжът бил засечен в центъра на Силистра, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

При опит да бъде задържан обаче мъжът извадил оръжие и открил стрелба по полицаите. При опит да бъде спрян и задържан Братанов насочил пистолет в главата на таксиметров шофьор, качил се в таксито и му разпоредил да кара. Започнало преследване по улиците на Силистра.

Вижте снимки>>>

Затворникът стрелял срещу патрулната кола, която последвала таксиметровия автомобил, управляван от наскоро пенсиониран бивш полицай. След като разбрал, че не може да избяга, Кокала наредил на шофьора да спре и се скрил в къща.

Районът бил отцепен и започнали преговори с Братанов с участието на заместник-окръжен прокурор от Силистра да се предаде доброволно.

Само след час затворникът напуснал къщата и се предал. У него са намерени два пистолета, с единия от които е стрелял срещу полицейския патрул.

Няма пострадали при стрелбата. Окръжната прокуратура в Силистра води следствено дело срещу Братанов за отвличане и за стрелба срещу полицейски служители.

Задържаният затворник е един от извършителите на бомбен атентат срещу окръжен прокурор на Силистра преди няколко години.

Вчера след въоръжен грабеж в заложна къща на бул. "Ломско шосе" и преследване, избухна престрелка между двамата извършители и полицията в столичния кв. "Разсадника". При стрелбата единият нападателите - 43-годишният бивш полицай Христо Георгиев, известен като Ицо Полицая, бе прострелян и почина, а другият избяга, но малко по-късно бе задържан.

От БСП пък поискаха премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан от Народното събрание за работата на службите за сигурност.
Според Мерджанов, министър-председателят е имал изпреварваща информация, защото е съобщил, че групата, която обра заложна къща в кв. "Надежда” в столицата е следена отдавна.