Цитираната от БТА оценка е на "Уолстрийт джърнъл". Вестникът отбелязва, че новият президент влезе в остра размяна на реплики в Туитър, която накара мексиканския президент Енрике Пеня Нието да отмени своето посещение във Вашингтон.

Пеня Нието отмени посещението си, след като Тръмп подписа указ за изграждане на стена по американско-мексиканската граница и отново заяви, че Мексико ще бъде принудено да плати за нея, посочва "Гардиън".

Пеня Нието, изглежда, се колебаеше как да отговори по подходящ начин на новото американско правителство, смятано за едно от най-враждебните към Мексико от мексиканско-американската война през 40-те години на XIX век, пише британският всекидневник и добавя:

„Мексиканският президент е критикуван у дома, че не възприема решителна стратегия за справяне с войнствените политики на Тръмп и беше подложен на натиск да отмени срещата...”

Стената и парите

Белият дом предизвика объркване за това как Тръмп ще финансира стената по границата между САЩ и Мексико, изтъква в. "Файненшъл таймс".

Малко след като Пеня Нието обяви, че отменя срещата с Тръмп, говорителят на Белия дом Шон Спайсър каза, че американският президент ще финансира стената, като обложи с 20-процентов данък вноса от Мексико.

Но критиците смятат, че подобен данък ще бъде за сметка на американските потребители, а не на Мексико.

Спорът между САЩ и Мексико е първата външнополитическа криза, откакто новият американски президент встъпи в длъжност.

В предизборната кампания Тръмп разгневи Мексико със своя план за построяване на гранична стена и с това, че определяше мексиканските имигранти като изнасилвачи. Някои експерти експерти се надяваха обаче, че той ще смекчи реториката.

Тръмп изостри спора, като свърза своя план за стената с предоговарянето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) с Канада и Мексико, които са най-големите пазари за американския износ.

И други лидери ще трябва да избират подход

Пеня Нието е първият чуждестранен лидер, който се противопоставя на Тръмп по подобен начин, въпреки че други са поставяни в сходно неудобно положение, откакто той беше избран за президент на САЩ.

Днес Тръмп има среща с британската министър-председателка Тереза Мей. Във Великобритания тя е под натиск да даде ясно да се разбере, че страната не одобрява изтезанията (а американският президент каза, че може отново да въведе симулираното удавяне като метод за разпит).

Тръмп разгневи и Пекин, като намекна, че може да изостави политиката на САЩ за "един Китай", която признава дипломатически единствено континентален Китай, а не Тайван.

Разсърди и Германия, като разкритикува канцлера Ангела Меркел и постави връзките с нея наравно с отношенията с руския президент. Владимир Путин е един от малцината чужди лидери, които новият американски президент хвали, коментира "Файненшъл таймс".

Нападки против медиите

Тръмп е във "война" и с медиите, както самият той обяви в централата на ЦРУ.

Тактиката му в тази война донякъде носи почерка на неговия главен стратег и бивш председател на информационния сайт "Брайтбарт нюз" Стивън Банън. Така смята Кърт Бардела, бивш говорител на сайта, пише в. "Вашингтон пост".

Банън нападна американските медии, като заяви в интервю, че те са били "унижени" от резултата на президентските избори в САЩ миналата година, който малцина са очаквали, и ги призова да "си затварят устата", припомня в. "Ню Йорк таймс".

"Медиите тук са опозиционната партия. Те не разбират тази страна. Те все още не разбират защо Доналд Тръмп е президентът на Съединените щати", заяви Банън.

Той каза това в момент, когато правителството на Тръмп е в доста обтегнати отношения с медиите, изтъква "Ню Йорк таймс".

И една тиха оставка

Началникът на граничната служба на САЩ Марк Морган е напуснал поста си във ведомството, което отговаря за сигурността на границите на САЩ с Мексико и Канада, предадоха Ройтерс и БТА.

На граничните служители било съобщено, че Морган вече не заема тази длъжност,според ненаименувани официални източници.

 Не е ясно по каква причина дългогодишният агент на ФБР се е оттеглил.

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа разпоредби не само за изграждане на стена по границата с Мексико, но и за назначаване на още 5000 души в граничната служба.