„Позволих си да му дам един съвет – да огледа много добре състава, с всички тези роднински назначения на Стоян Кушлев. Възможно е този състав на комисията да го провокира и да провали неговите действия”, обясни пред БНТ Николов, цитиран от КРОСС и БГНЕС.
Вчера премиерът Бойко Борисов отстрани от длъжност  Кушлев и назначи Коларов.

Според депутата, новият председател на комисията има опит, вдъхва му доверие и ще се справи с длъжността.
За такава позиция човекът трябва да е качествен, ако не е качествен би могъл да злоупотреби с живота на много граждани и фирми, коментира Николов.

По думите му за парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси сагата „Кушлев” продължава.
"Ние сме изисквали проверка от Сметната палата, която в момента продължава. От НАП очакваме резултатите от ревизиите на двете сдружения, в които членува Кушлев”, каза депутатът.
Според него най-главното нарушение на Стоян Кушлев е, че е заемал три длъжности. Именно това нарушение на закона и недекларирането му е много сериозно нарушение, обясни Николов, който е удовлетворен от крайния резултат - отстраняването на Кушлев от комисията.

Той отричал в началото, но после е признал за негови роднини, назначени в комисията. Директорът на Дирекция "Обезпечение" Свилен Харизанов също е бил изслушан във връзка с роднинските назначения и обяснил, че цари пълна шуробаджанащина.
Нагло е на фона на кризата да се раздават заплати по 10 000 лв., така Николов определи неправомерно високите заплати, раздавани в комисията. По този повод премиерът Борисов обяви, че не трябва да има по-висока заплата от неговата. 

Николов отрече да са били крити сигнали от комисията.
"Има над 1000 сигнала, откакто съществува комисията. Нека колегите да кажат какво сме укрили, кои сигнали", допълни още председателят на антикорупционната комисия.
Той потвърди, че има сигнал, свързан с ловните трофеи на президента и той трябва да бъде прецизно разгледан.

Най-големият проблем в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е опитът на политическите партии да се възползват от комисията и съобразяването й с политически силните на деня, каза междувременно Тихомир Безлов, експерт от Центъра за изследване на демокрацията пред БНР.

Имаше особено на места симбиоза между магистрати и членове на комисията, каза още той.
По думите му, правомощията на комисията са достатъчни, блокирайки собственост например. Той допълни, че част от хората, които са от комисията, нямат достатъчно капацитет за работа и има твърде много странни назначения. "Безспорно в комисията имаше много напрежение. Положителното преди всичко е новият председател Тодор Коларов, който не е свързан с класическите лобисти в парламента и знае как се работи в нормалните страни", смята Безлов.