Експертите на комисията работят по сигнал и след великденската ваканция ще преценят дали има основание комисията да образува преписка или не, съобщи пред BNews шефът на антикорупционната комисия Валентин Николов, депутат от "Атака".

Сигналът е внесен от еколога Стефан Аврамов, който е изпратил копие и до БОРКОР - новата структура към Министерския съвет за борба с корупцията по високите етажи на властта, допълва Mediapool.
Столичанинът иска да бъде проучено кой финансира скъпото ловно хоби на държавния глава, каква е пазарната стойност на трофеите и има ли издадени фактури за тях.

"В медиите има публикувани многобройни информации за ловуване от страна на президента на Република България серия скъпи трофейни животни като архар, благороден елен, диво прасе, дива коза, вълк и множество глухари. Ловът е извънредно скъпо хоби. Цената за отстрел на архар започва от 20 000 долара”, пише в сигнала си подателят.

Той допълва, че цената за отстрел на глухар е 1950 лева, за лов на вълк се заплаща минимум 600 евро.
„Дивата коза може да надмине 5000 лева, а благородният елен - няколко десетки хиляди левове. В медиите има и слухове за използвани от президента ловни пушки на стойност от 50 000 лева", се допълва в писмото до комисията.

В него авторът Аврамов припомня, че официалните доходи на Първанов не позволяват подобни разходи. Затова настоява да се разбере колко са трофеите, регистрирани на името му и каква е тяхната пазарна стойност.
„Издадени ли са фактури от съответните държавни ловни стопанства за отстрела на тези животни и свързаните с това услуги, за каква сума и на чие име са фактурите за тези трофеи? Какво ловно оръжие е регистрирано на името на президента, каква е неговата пазарна стойност и на чие име са фактурите за неговото закупуване?”, пита още екологът.

Според сигнала трябва да бъде установено кой плаща разходите за ловните експедиции и принадлежностите на Първанов. Освен това - дали те се покриват от спонсор или от държавния бюджет и ако финансирането е частно, то поемал ли е държавният глава определени ангажименти към "спонсорите", осигуряващи скъпото му хоби.

В писмото се иска разследване и за отстрела на прословутия архар в Узбекистан, въпреки че президентът категорично отрече да е имало такова нещо. Тогава, на журналистически въпрос, дали ако все пак бъде уличен в лъжа, би подал оставка, той отговори: “Ако можете да ме уличите в лъжа, направете го сега, включително пред съпругата ми, не ми задавайте хипотетични въпроси. Не може да бъда уличен в лъжа“.

Три месеца по-късно обаче, узбекската журналистка Гуласал Камолова, авторка на разследване по темата, каза пред радио "Дойче Веле″, че Георги Първанов наистина е ловувал в резерват, което е забранено по закон.
Според свидетелски разкази той се е целил в архар и е стрелял по него, не било сигурно само дали го е уцелил или не.

Освен това, присъствали на лова свидетелествали, че държавният ни глава е гърмял по зайци.
"Това разказаха милиционери, които са пускали зайците край езерото Айдаркул. Те се смели от сърце, когато наблюдавали какъв запален ловец бил Първанов и как много обичал да стреля. Той не се интересувал дали е уцелил или не, просто му било интересно да стреля. Казват, че за него било важно да чува този звук".

Всичко, което е вършил президентът, е абсолютно съобразено със законите и има документи за това, коментираха пред в. "24 часа" от “Дондуков” 2, като уточниха, че няма архар.