Аз се чух още по време на вечерята и с Величко, собственика на телевизията, и със самия Сашо Диков, просто те самите им е ясно кой и защо го прави, каза Борисов, цитиран от КРОСС.

Според него има предизборна провокация в случая. „Моментът не е избран случайно сега, когато в България са много важни хора. То е ясно, че е нарочно направен, за да помрачи събитието. Идва президентът на Европейската комисия, на Европейския парламент, най-важните хора в Европа, които казват, че България се справя прекрасно и нервите не им издържат. Така че то е много съшито с бели конци и видно”, смята Борисов.
Според него взривът е "можело да бъде вчера или онзи ден”. "Той е избран точно днес, за да се вдигне шум и да се опитат да помрачат, това което правим ние. Не им прави чест на тези хора", заяви той по-рано.
На въпрос кои са те, отговори лаконично: "Всички ги знаем".

"В момента сме в предизборна кампания и това според някои лица може да еполезен инструментариум в тази кампания", заяви вътрешният министър в отпуск Цветан Цветанов.

От Синята коалиция и ДПС осъдиха взрива на колата на програмния директор на Канал 3, станал късно снощи пред дома му София, предаде "Фокус".

„В тази случка няма фантазия – видяхме това, което стана и пред вестник „Галерия” (бомбата пред редакцията избухна отново при посещение на еврокомисари у нас - б.р.). Това е сплашване и показва, че всеки опит за свободно слово се заглушава, че има демонстративен характер, че е свързано с посещението на видни европейски политици, няма съмнение. Това е провокация”, категоричен бе Асен Агов.

И Юнал Лютфи от ДПС бе с подобно мнение.
„Не само затова че се случва в навечерието, когато ще дойде председателят на комисията на ЕК, но и заради аналогичен факт - взривът пред в. „Галерия”. Това е неприятно. Това показва още веднъж, че свободата на словото е под сериозна заплаха, както и че борбата с престъпността не е овладяна.

Според Сергей Станишев от БСП заяви, че това не е първи взрив, който представлява заплаха за свободата на словото.
„Г-н Диков е известен с това, че той винаги поставя неудобни въпроси на управляващите и на мен ми ги е поставял, сега – на управляващите. Това е правото на журналистите да го правят. Така и трябва да бъде. Журналистите са естествена опозиция на всяка власт. Те контролират", добави бившият премиер.

Той бе категоричен, че не очаква ефективно разследване.
"От взрива пред „Галерия” колко месеца минаха? Има ли някакъв резултат – няма. Няма и да има сигурно. Най-големият провал на ГЕРБ, освен в социалната и икономическата сфера, е сферата на сигурността. Вижте Катуница и бездействието на МВР. Вижте битовата престъпност”, посочи още той.

"Очаквам от изпълнителната власт наистина да даде всичко от себе си, за да се разкрият виновниците", коментира пред журналистии кандидат-президентът на ГЕРБ Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.
"Тези, които залагат бомбите на журналисти, да си носят сами отговорността за това. България ще върви напред само с полагане на усилия и добър имидж, а не с взривяване на бомби. Винаги преди избори, за съжаление, е било така", каза още той и подчерта, че ГЕРБ води положителна предизборна кампания, за разлика от други политически сили.

Еврокомисията очаква следствието за взрива да установи извършителите, заяви по-късно говорителят на ЕК Пиа Хансен на пресконференция в отговор на въпрос дали откриват връзка с посещението на част политическия елит на ЕК в София, съобщи БТА.
"Видяхме репортажите, но не знаем обстоятелствата зад това събитие. Вярваме, че властите ще положат всички необходими усилия за разкриването на извършителите", добави Хансен.
По думите й няма доказателства за връзка между взрива и посещениего на председателя на ЕК Жозе Барозу.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) осъди експлозията, "насочена срещу видния български журналист и критик на правителството Сашо Диков и призова за незабавно разследване на нападението".
Насилието срещу журналисти е все по-голям проблем в България, каза Дуня Миятович, пълномощничка по въпросите на медиите на ОССЕ, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Взривът бе коментиран и от световните медии, предаде bTV. Франс прес подчерта, че взривът е бил насочен срещу журналист, критичен към българското правителство. Ройтерс коментира, че инцидентът е поредният удар срещу усилията на дясноцентристкото правителство да сложи край на усещането за безнаказаност в една от най-корумпираните страни от ЕС преди изборите.
Всички агенции обаче акцентираха върху съвпадението на инцидента с посещението на Барозу и трима европейски комисари.