Сигнал за бомбата е получен в 5,45 ч. в СДВР. Взривното устройство, вероятно самоделно, е заложено на партера.
По данни на полицията взривът е с мощност около 400 гр. тротилов еквивалент.

Няма пострадали хора, съобщиха от МВР. В сградата е имало охранител, който е силно изплашен.
Счупени са стъклата на сградата и на няколко околни. От взрива са пострадали и два автомобила, паркирани в района.

Районът бе отцепен – на локалното платно в посока Орлов мост на пресечката с ул. „Виктор Юго” има полицейски коли, пожарна и Бърза помощ. Около 30 полицаи пристигнаха на мястото на инцидента.

Абсолютно категорична съм, че тази бомба е насочена срещу в. „Галерия” за сплашване, каза в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия главният редактор на вестника Кристина Патрашкова, цитирана от "Фокус".
„Абсолютно никой няма да атакува издателство, което се занимава с публикуване на книги – на художествена и каквато и да е литература”, каза тя за издателство „Милениум”. По думите й в редакцията е нямало флашки с информация. Според нея взривът е опит за сплашване.

„Убедена съм, че това е политически акт. Не мога да допусна, че някой актьор, певец е бил сърдит за това, което сме написали. Това е най-критичният вестник към властта. Аз чакам сега да видя кога министър Цветанов ще се изкаже за този взрив и по какъв начин”, каза тя.

Днес се навършва точно 1 г. от ареста на Алексей Петров, сочен за близък до в. "Галерия", и началото на операция "Октопод".

Това е криминално деяние с политически подтекст, защото става дума за вестник, коментира и зам.-главният редактор на вестника Явор Дачков, цитиран от БГНЕС.
Първото чувство, което изпитал, било страх.
"Налудничаво е да се предполага, че ние сме сложили взрива. Безумно е да се мисли за това, защото вътре имаше човек и може да пострада. А и имаме други средства да предизвикваме вниманието към проблемите на това правителство", каза още той, без обаче да уточни кой твърди, че сами са организирали атентата.
"Чудя се защо Борисов и Цветанов не са тук. Иначе за всяко по-дребно престъпление ходят и дават веднага версии", добави Дачков.

Взривен е първият етаж на издателство "Милениум", където се помещава в. „Галерия", обясни за КРОСС собственикът на издателството Недялко Недялков, син на известния поет Недялко Йорданов. И той е убеден, че бомбата е за в. "Галерия". Според него става въпрос за сплашване на вестника заради разкритията, които прави.
Недялков заяви, че Цветан Цветанов има интерес да се разследва случая, за да се разбере какво е станало.
Собственикът на „Милениум" обясни, че издателството е под наем в сградата.

„Има счупени прозорци, много полиция. Слава Богу, това е малкият дявол! Нощният пазач се е отървал на косъм. Вратата е полетяла към него и той се е скрил под масата", каза Недялков.

Образувано е досъдебно производство още с първото процесуално-следствено действие , т.е. с огледа на местопроизшествието, каза междувременно градският прокурор на София Николай Кокинов.

В. "Галерия" получи скандална популярност, след като в началото на януари разпространи стенограми на разговори между финансовия министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов с шефа на митниците Ваньо Танов.
Няколко дни след това екипът на вестника пусна три нови разговора - два между премиера Бойко Борисов и Ваньо Танов и един между Танов и бившия му заместник Антоний Странджев.

"Миленуим" издаде книгите „Смъртта на големите босове”, „БГ Кръстника”, „Войната ВИС-СИК”. Оттам пуснаха и поредицата „Убитите босове”.

Вижте видео от изявлението на Явор Дачков

Последна актуализация в 11.55 ч.