Некрологът на Ситнилски е по повод 40 дни от началото на скандала с разпространените записи, от които личи лобизъм при избора на членове на ВСС от прокурорската квота, единият от които е именно той. 

Миналата седмица Етичната комисия към ВСС реши да внесе предложения за дисциплинарни наказания на Ситнилски, апелативния прокурор на Бургас Емил Христов и окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев, които също участват в разговорите.

Единственото възможно наказание за Ситнилски като член на съвета е дисциплинарно уволнение.
  
Днес ВСС обсъди предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу него, което беше внесено от петима негови колеги. Само четирима от членовете на Съвета гласуваха "въздържал се". Всички останали дадоха положителен глас, предаде БТА.

Преди заседанието председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров коментира, че и за Ситнилски може да бъде взето решение за временно отстраняване, "ако се прецени". Засега обаче няма такова.  

По-рано ВСС отстрани временно от длъжност Ванчев до приключване на дело, водено срещу него. 

Предложението бе на главния прокурор Сотир Цацаров. Той обясни, че Софийска градска прокуратура е образувала наказателно производство срещу магистрат. В него се съдържат данни за извършено документно престъпление от страна на Ванчев. То е за закупуване и осигуряване на официален документ с невярно съдържание – диплома за висше образование и предоставянето й на друго лице. 

Миналата седмица от длъжност бе отстранен и апелативният прокурор на Бургас.

Некролог за съдебната система

Вече близо месец десетки граждани се събират пред сградата на ВСС с искане за оставка на Камен Ситнилски. И тази сутрин дойдоха 20-ина протестиращи с викове „Ситнилски вън".
Точно на входа на сградата на ВСС бе залепен един от протестните некролози на Ситнилски, на който пише:

„В памет на съдебната система. На 25 юли 2013 г. се навършват 40 дни откакто хората искат да защитят длъжността, която Камен Ситнилски узурпира и предаде. Той предаде честността, правосъдието и доверието към съдебната система”.

Ясен Тодоров коментира некролозите така: „Отвратително нещо. Това са пошли работи”.

Главният прокурор пък ги нарече "пълна идиотия".

"Каквото и да се случва по отношение на Камен Ситнилски, както и каквото и да се случва във ВСС, това е възможно най-нелепата форма на изразяване на някаква, не бих я нарекъл и позиция, на някаква режисура, ако щете. Това е падане до такава степен, че не може да бъде",  каза  Сотир Цацаров, цитиран от "Фокус".

ВСС прие декларация, с която осъди разлепването на некролози. Това е грубо нарушение на човешки морал и етични норми, заявиха кадровиците. Според магистратите протестът пред сградата не е спонтанен и е в нарушение, затова ВСС изразява категоричното си несъгласие с "ежедневния тормоз".