На извънредно заседание на комисията по етика беше обсъден казусът с публикуваните записи от СРС-та, от които личи лобизъм при избора на членове на ВСС от прокурорската квота, единият от които е именно Ситнилски. 

"Направихме всичко възможно да се запознаем с допълнителни материали, които да ни дадат по-ясна представа. След по-дълго обсъждане комисията стигна до единодушен извод, че има достатъчно данни за извършени нарушения на етичния кодекс на магистратите от част от участниците в записите", каза на брифинг председателят на комисията Ясен Тодоров, цитиран от „Фокус”. 

Нарушени са изискванията на кодекса за независимост на магистратите, да не се поддават на външни влияния и да спазват поведение на благоприличие.

Предложенията за наказания ще бъдат индивидуални за всеки от тримата. В случая с Камен Ситнилски обаче единственото възможно наказание е дисциплинарно уволнение, тъй като е член на ВСС, уточни Тодоров.  

По думите му при обсъжданията в комисията е заявено, че ВСС не може да остане безучастен при това, което се случва и не може да остане глух за общественото мнение.

"Ние не действаме под натиск, но твърдо заявяваме нашата воля да се борим с всички порочни практики в българската съдебна система", подчерта Тодоров.

Той добави, че е научил, че е входирано искане от главния прокурор за отстраняване от длъжност на апелативния прокурор на Бургас Емил Христов, което най-вероятно ще се гледа на заседанието на ВСС в четвъртък.

След избухването на скандала се разбра, че разговорите за избора на членовете на ВСС са били приложени като доказателствени средства към дело, което няма нищо общо. То е водено за извършено длъжностно престъпление срещу Христов, който не знаел за него, защото документално то е било срещу "неизвестен извършител".

За другите участници в разговорите - членът на ВСС Румен Боев, окръжния съдия на Хасково Меглена Тянкова и районния съдия на Свиленград Христо Георчев, няма да бъдат внасяни предложения за дисциплинарни производства. 

Самият Камен Ситнилски, чиято оставка беше искана дни наред с протести пред сградата на ВСС, поиска да бъде създадена анкетна комисия сред делегатите от прокурорската квота, които са гласували за него.

Ако се докаже, че съм манипулирал някого, ще си отида, ако не, продължавам да работя, заяви той.