Миналия петък в медии се получи файл със СРС-та - стенограми на разговори, в които са замесени Камен Ситнилски (член на ВСС, който бе зам.-главен прокурор), Румен Боев - бивш апелативен прокурор на Пловдив и член на съвета), Иван Ванчев – окръжен прокурор на Хасково, и Емил Христов – апелативен прокурор на Бургас.

От разговорите излиза, че Ситнилски и Боев са били назначени чрез манипулиране на избора. Двамата прокурори са обсъждали с колеги да гласуват за двамата бъдещи членове на ВСС.

Публикуваните разговори са резултат от прилагане на СРС, разрешени по предвидения в закона ред, обявиха днес от държавното обвинение, след като в края на миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка.

Те са приложени по искане на ГДБОП и разрешени от председател на окръжен съд. На 19 април веществените доказателства са били изпратени от ГДБОП в СГП по образувано досъдебно производство.

По време на проверката е установено наличие и на други оперативни дела, които имат отношение към магистратите в разговорите. Тези дела също са били водени от ГДБОП.

Оперативните дела са изискани от и. д. председател на ДАНС и след анализа им ще се вземе решение за по-нататъшните действия на прокуратурата, става ясно от съобщението й.

Преди два дни стотина души излязоха на протест пред Висшия съдебен съвет, за да кажат "Не на мафията в съда". Те поискаха "чиста съдебна система" и оставката на Камен Ситнилски.