След тайно гласуване, отстраняването на Христов стана факт с 20 гласа „за” и 3 „въздържал се”.

Предложението за отстраняване на Христов до приключване на досъдебното производство срещу него беше направено от главния прокурор Сотир Цацаров и добавено като допълнителна точка в заседанието на съвета, предаде "Фокус".

Пред журналисти главният прокурор обясни, че спрямо Емил Христов има образувано досъдебно производство от юни 2012 г. за длъжностно престъпление.

Вчера стана ясно, че Етичната комисия към ВСС ще внесе предложения за дисциплинарни наказания на Емил Христов, члена на ВСС Камен Ситнилски и окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев заради скандала със СРС-тата.

За Ситнилски то трябва да е уволнение, заяви председателят на комисията Ясен Тодоров.

На извънредно заседание на комисията по етика беше обсъден казусът с публикуваните записи от СРС-та, от които личи лобизъм при избора на членове на ВСС от прокурорската квота, единият от които е именно Ситнилски.

За това дали Камен Ситнилски трябва да бъде уволнен, главният прокурор каза:

"Трябва да зададете този въпрос на Етичната комисия. Аз не мога да взема становище. Етичната комисия е тази, която решава".

Според нея Ситнилски е нарушил изискванията на етичния кодекса за независимост на магистратите, да не се поддават на външни влияния и да спазват поведение на благоприличие.  

Самият Камен Ситнилски коментира пред журналисти, че няма да подаде оставка. Той добави, че очаква да види кои петима членове на Съвета ще внесат дисциплинарно производство срещу него, както и с какви факти и доказателства ще бъде подкрепено то, предаде БТА. По процедура поне петима кадровици трябва да внесат предложението за наказание.

Попитан дали е в близки отношения с останалите участници в разговора, включително апелативния прокурор на Бургас, Ситнилски отговори, че има дълъг стаж и познава редица прокурори.