Това съобщи Франс прес, на която се позова БТА.
На 31 май израелски командоси нападнаха в международни води турския кораб, който бе част от международен морски конвой с хуманитарна помощ за Газа. При нападението загинаха девет турски граждани.
Атаката срещу хуманитарната флотилия нанесе тежък удар на отношенията между Турция и Израел, като Анкара вече отзова посланика си в Ерусалим.

"Израел никога няма да се извини за това, че е защитил своите жители. Нашите млади войници имат право да се отбраняват, когато животът им е непосредствено застрашен от банда хулигани, опитали се да ги линчуват", заяви служител в кабинета на премиера Бенямин Нетяняху, пожелал анонимност. Имаме право да предотвратим прехвърлянето на оръжие от Иран към Газа, подчерта той.
Израелският външен министър Авигдор Либерман също заяви по-късно днес, че страната му няма намерение да изпълни искането на Турция да се извини.
"Нямаме никакво намерение да се извиняваме. Смятаме, че е вярно точно обратното", заяви Либерман пред репортери.

Турският министър на външните работи Ахмед Давутоглу заяви, че Анкара е поставила три условия на Израел за нормализиране на двустранните отношения, предаде БНР. Условията са били изложени по време на тайната среща, която в края на миналата седмица проведоха Давутоглу и израелският министър на промишлеността Бен Елиезер. Условията към Израел са: да се извини на Турция; да се съгласи международна комисия, в която ще има и турски представители, да разследва нападението; да изплати компенсации на загиналите и на ранените по време на нападението, както и да компенсира щетите, нанесени на кораба “Мави Мармара“.

Турция затвори въздушното си пространство
за всички полети на израелските военно въздушни сили в отговор на акцията на израелски командоси срещу “Флотилията на свободата“, обяви междувременно турският външен министър Ахмет Давутоглу в изказване пред вестник “Хюриет“.
“Решението не се отнася само за един-два самолета“, посочи той и допълни, че то може да бъде разширено за граждански полети, пише изданието, цитирано от БНР.

Актуализирано в 15.30 часа