Това съобщи пред БТА говорителят на ведомството Весела Чернева.
"Посланикът ни в Тел Авив изяснява нещата с израелското външно министерство", уточни тя. На борда на един от корабите в хуманитарния конвой изпратен има екип на бТВ – репортерът Светослав Иванов и операторът Валентин Василев, съобщиха от медията. Корабът, на който се намират европейците не е бил атакуван, но е бил отклонен и вероятно в момента пътува към пристанище Аждот в Израел. По повод на информацията, че на корабите има няколко евродепутати обаче, Чернева каза, че няма данни за български евродепутат, който да е с флотилията.

19 души, повечето от които турци, са били убити тази сутрин от израелските командоси при операция по спирането на международната флотилия с помощи за палестинците в Газа. Израелската армия потвърди смъртта на над 10 души. Ранените при операцията са близо 26 човека. Конвоят от шест кораба (т.нар. „Флотилия на свободата"), организиран от турски пропалестински групи, отплавал от международни води край Кипър, въпреки израелската блокада на палестинската територия. Международната флотилия пренася около 10 хиляди тона хуманитарна помощ.

Междувременно Европейският съюз поиска израелските власти да направят пълно и безусловно разследване на нападението срещу корабите, пренасящи помощи за палестинците, предаде Франс прес.
Шефът на дипломацията на ЕС Катрин Аштън поиска от Израел пълно разследване на обстоятелствата, каза неин говорител.
Еврокомисарят Кристалина Георгиева, отговарящ за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и управлението на кризи, заяви че се обсъжда докъде може да се разпростре европейската намеса при решаването на конфликта и налагането на евентуални санкции за Израел. По нейните думи ЕС е най-големият донор на хуманитарни помощи за окупираните територии, като за последните 10 години, стойността на помощите надхвърля един милиард евро.

Министерството на външните работи на Швеция извика израелския посланик в кралството да даде обяснение за силовата операция. На един от корабите се намират шведски активисти, сред които депутат от парламента от Партията на Зелените - Мехмед Каплан, както и известният писател Хенрик Манкел.
Испания също привика посланика на Израел в страната да даде обяснения. Германският външен министър Гидо Вестервеле изрази дълбоко безпокойство във връзка с новините за убити при атаката.

"Кадрите определено не са приятни. Само мога да изразя съжаление за всички жертви", заяви междувременно израелският министър на промишлеността, търговията и труда Бенямин Бен-Елиезер.
В същото време той подчерта, че израелските войници са били чакани от пропалестинските активисти "с брадви и ножове и когато, на всичкото отгоре, някой се опита да ви вземе оръжието, в такива случаи човек започва да губи контрол над ситуацията, така започва инцидент и не се знае как ще завърши той.
Зная, че това ще стане дебела афера и се надявам, че израелските араби ще реагират по разумен начин", допълни Бен-Елиезер.

Палестинското ислямистко движение "Хамас" призова международната общност да се намеси веднага и да наложи сурови санкции на Израел. Говорител на "Хамас" апелира арабите и мюсюлманите по света да протестират пред израелските посолства.
Палестинският президент Махмуд Абас осъди израелската военна операция. Той обяви тридневен траур в палестинските територии.

Палестинският президент поиска от Съвета за сигурност на ООН да се събере на извънредно заседание, за да осъди израелските действия. Арабската лига ще свика извънредно заседание, за да излезе с единен арабски отговор на израелската операция, предаде ДПА.

Турция извика посланика си от Израел в знак на протест срещу акцията, съобщи вицепремиерът Бюлент Арънч. Той потвърди, че Турция е поискала свикването на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН по повод действията на Израел. Турция ще отмени също три планирани съвместни военни учения с Израел.

Вижте снимки от инцидента с конвоя