Това предаде Анадолската агенция, цитирана от Асошиейтед прес, пише БТА. Пред репортери в Канада министър-председателят казал, че Турция е наложила забрана на полетите след рейда на израелски командоси на 31 май срещу хуманитарна флотилия с помощи за Газа. Тогава бяха убити девет турци.
Ердоган не е съобщил повече подробности.

Неназован турски правителствен служител уточни по-късно, че забраната се отнася само за военни самолети и не важи за граждански полети. Той допълни, че това не е обща забрана и всяко искане за полет ще се разглежда отделно, посочва още АП.

В неделя израелският в. "Йедиот ахронот" писа, че Турция не е позволила на самолет с израелски офицери да прелети през турското въздушно пространство на път за обиколка на мемориални обекти в Аушвиц, Полша. Самолетът е бил принуден да промени маршрута си. Израелската армия "се е въздържала да отговори официално на случая, за да не задълбочи разрива в отношенията" между двете страни, пише още вестникът.

"Досега сме направили всичко, което е необходимо, в рамките на правото, било то национално или международно, и ще продължим да действаме по същия начин," заяви Ердоган, цитиран от Анадолската агенция. Турският премиер добави, че отношенията с Израел може да бъдат нормализирани, ако Тел Авив изпълни исканията на турската страна. Ердоган подчерта, че целта на Турция не е да прави демонстрации и тя не желае подобно нещо. Бяхме много търпеливи при тези развития, изтъкна премиерът.

Решението на Турция да забрани на израелски самолет с военни на борда да пресече въздушното й пространство е част от стъпките към намаляване на сътрудничеството с военновъздушните сили на Израел, заяви пред ДПА високопоставен турски правителствен представител. "Бих разглеждал това като отражение на един начин на мислене, на една методология," посочи той.

Това не означава, че военното сътрудничество или отношенията с Израел са мъртви или погребани" добави правителственият представител. Той уточни, че случаят се отнася до "въздушния компонент", а именно че Анкара не желае да допуска във въздушното си пространство израелски изтребители, които бомбардират ивицата Газа или Южен Ливан.

Турция изтегли посланика си от Тел Авив и отмени съвместни военни учения в отговор на действията на Израел, който твърди, че командосите са реагирали при самозащита. Турция обяви, че ще намали военните и търговски взаимоотношения с Израел и няма да върне посланика си там, докато Тел Авив не се извини за рейда, припомня АП.