Това показват данните от 100 процента обработени протоколи от вчерашните регионални избори, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Коалицията за независимост на Каталуния "Заедно за "Да" получава 62 места в парламента /39,55 процента от гласовете/.

Партията "Кандидатура за народно единство", която също е привърженик на идеята за отделяне, получава 10 места в парламента /8,21 процента от гласовете/.

Тези данни показват, че сепаратистките партии и движения не печелят категорична подкрепа от избирателите. Те имат заедно по-малко от 48 процента от гласовете.

Партията "Граждани" /на испански Сиудаданос/ получава 25 мандата, Каталунската социалистическа партия - 16, местният клон на управляващата испанска Народна партия - 11 места. Партията "Каталуния, да, ние можем" получава също 11 места в парламента.

След обявяване на окончателните данни от изборите партиите, подкрепящи идеята за независимост на Каталуния решиха да поставят началото на процес на отделяне на автономната област, предаде Франс прес, цитирана от БТА Намерението им е този процес да доведе до независимост за Каталуния през 2017 г.

"Посланието на избирателите е ясно. Ние имаме мнозинство, което легитимира напълно правото ни да поставим началото на процес за отделяне на Каталуния", заяви Раул Ромева, който е начело на изборната листа на коалицията "Заедно за "Да".

Премиерът на Испания Мариано Рахой заяви, че държавата е готова да сътрудничи на новото каталунско правителство в рамките на закона, предаде ТАСС. Той призова испанците да запазят спокойствие и отбеляза, че поддръжниците на независимостта на Каталуния не са получили подкрепата на избирателите в автономната област.

Въпреки че някои се опитаха да придадат на вчерашните избори характер на референдум, гласуването беше преди всичко вот за регионални представители, напомни Рахой.

Много неща могат да се дискутират със следващото каталунско правителство, но докато аз съм председател на испанското правителство, няма да се обсъжда въпросът за единството на Испания, за националния суверенитет или за свободата на всички испанци, заяви Рахой на пресконференция в Мадрид, цитиран от Ройтерс. Готов съм да слушам, но не съм готов да не изпълнявам законите, добави той.

Европейската комисия заяви днес, че не коментира произведените избори в Каталуния, тъй като смята, че това са вътрешни работи на Испания, съобщи говорител на ЕК, цитиран от ТАСС, на която се позова БТА.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За независимостта на Каталуния.