Сепаратистите получиха мнозинство в Каталуния

Партиите, отстояващи независимост на испанската автономна област Каталуния, получават общо 72 места от 135-местния каталунски парламент.

Обратно в новината

Коментари - Сепаратистите получиха мнозинство в Каталуния | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сигурно, пак Москава е виновна.... За всичко е виновен ЕС! Вместо обединител, стана разединител на бедни и богати, на големи и малки....

истината е следната: щом хората в каталуния са избрали да се отделят, нека така да е. проблем не може да има, докато не започнат да се извиват ръце типично по евро-комисарски, или по меркелски, а резултатите от тези действия са видни и с просто око. ако. казвам, ако! нещата се решавах цивилизовано, без натиск, санкции и мръсни хватки, светът щеше да е на светлинни години от това си долнопробно и жалко ниво. хайде стига експерименти с народите, а "богоизбраните". оставете и хората да определят какво да става. вас вече ви видяхме, че освен на кражби, откровени измами, лъжи, цензура, манипулации, укриване на данъци в офшорки, корупция, развала и престъпления на друго не сте способни. все факти.

"Европейската комисия заяви днес, че не коментира произведените избори в Каталуния, тъй като смята, че това са вътрешни работи на Испания, съобщи говорител на ЕК ..." но това не пречи Европа да се меси примерно в Украйна ...

Много малко хора в този момент на еуфория осъзнават, че зад всички вопли за свобода стои мафията, която ще фалира простите каталунци и ще ги превърне в чисти латиноси.

За да не сбъркам, сметнах го с калкулатор. 72 места в 135 местен парламент са 53,33/3/ процента. Което, освен че е число, различно от 48, е повече от половината депутати /другата част са 63/, сиреч - обикновено мнозинство.

Всичко е игра на числа. Около 4,2% от гласовете се губят поради това че са гласували за партии, които не са влезли в парламента. Та тези партии са от типа ПАКМА (партия за защита на дребните домашни животни) и подобни. Истинсите проценти са 48% са за отцепването, 48% са против (но са по-фрагментирани и имат по-малко депутати). И 4% са загубен глас. От Мадрид броят че 48% са гласували за независимост и значи 52% против. Мевду другото и между партиите, които са за против отцепването има партии които са за референдум или да се направи конфедерация. Абе който иска да дели са политиците. Хората ще се оправят и без да се делят. Но виж политик без власт е като куче без кокъл. И политиците от Мадрид използват да променят законите и да устнановят диктатура. В демократични дрехи разбира се.

Всъщност противниците на независимостта са много по-малко. Освен двете партии, които са твърдо ЗА, има няколко, които не са се определили, но не са против.

си го сметнал, но това е чистата аритметика!В политиката и "демократичните" избори нещата са малко п0-сложни! С две думи има едни депутатски мандати, които се "преразпределят" между партиите, получили най-много гласове - това са т.н. разпилени гласове за партии-един файтон, които не могат да съберат гласове и за един мандат! Затова гласувалите за тях са по-малко от мандатите им - други са гласували за разликата!

Кое му е сложното. След преразпределението, в парламента има 72-ма националисти, срещу 65 други. Сиреч със седем повече, което е обикновено мнозинство. Колко и за кого са гласували, това е друг въпрос. Колко е демократично, гласът ти да не се брои - трети. Четвърти и пети са, що за животно е това демокрацията, кой ни цака с нея и т.н.

На български език провинцията се казва КаталОния!

имаше един който казваше барЦелона......това, че някой олигофрен е наложил да се казва каталония и каталонец, не означава, че е правилно....те и японците казват Буругариа ама това е защото нямат "л"...а на нас какво ни пречи на наричаме нещата с истинските им имена ....може би закостенелия ни и синодален образователен и граматически сговор, за да не кажа мафия

да наречеш имената (особено географските) по света с истинските им имена! При някои от тях е невъзможно да си изкълчиш езика, а често и азбуката не го позволява! Например опитай да произнесеш (и да запишеш) "Бреждсковичне" ,както го казват поляците...Абсурд!

72/135= 53,3333...%

Това са местата, а не гласувалите... Освен, ако не приемаш, че е имало 100% активност и всички участвали партии са влезли, плюс нито една невалидна бюлетина...

акцентът в заглавието е правилен, но се изпуска (умишлено или не)една подробност....в Каталуня живее около 10 % от населението на Испания ......управляващата народна партия (испанския герб) на мариано рахой е на предпоследно място, като социалистите имат получени с над 50 % повече гласове от тях, а дори Подемос (испанската сириза) са пред тях...за хората, които не са запознати от близо с каталунската политика това е партията "Каталуния да ние можем" .....много зле за управляващите за предстоящите след няма и 2 месеца избори .....

виждам някакви минуси са е появили ???...... това са фактите от изборите ...гражданите на Каталуня така са гласували .....ако на някой партийните пристрастия са

виждам някакви минуси са се появили ???...... това са фактите от изборите ...гражданите на Каталуня така са гласували .....ако на някой партийните пристрастия са в несъответствие с политическите реалности в Каталуня .....това си е изцяло негов проблем :)

НЕма страшно, пичове! И тея "сепаратисти", ще дойде Чичо Сам и ще ги "оправи" "демократично"!...;-)

Я виж дали не си искал да напишеш "трол" или "глупак" като ник, моля те.

Пак лоши новини за Путинистите Европа няма да се разцепи, това да не ви е Сесерето

Ей, колко си проЗд бе, Пешев! Пак нищо не си вдянал от новината.... Ама недей така да бързаш, като пале пред майка си... Времето е твое - винаги можеш да се изложиш... Споко! Ти т'ва го можеш най-добре!

Защо бре Дир, защо испански новини, трябва да ги предаде ТАСС??? Дайте обяснение? По темата: при 48% реални отцепници (педерун..ите от коалицията на подемос в Каталуня да се изяснят), но при под 50% реални гласове, с какво право Мас ДЕМАГОГСТВА??? Но да речем един ден се отделят: Можем ли ние, които сме в каталуня, да речем емигранти, испанци, малцинства да се отцепим от Каталуня, когато се отдели от Испания, демократично е, моето село, град, паланка, квартал ако има мнозинство да не плаща данъци на държавата? Или номера е просто да сменим шефовете, както и един азиатски лидер убеждава света, че той ще е новият "по-добър лидер" на планетата, понеже неговата държава е цъфнала и вързала и ще изнася "цъфтежа" по света?

Защо новината е от ТАСС? Защото е по-евтино. ТАСС е много сигурен източник на новини. Всичко е проверено бетон. Да се купи новина от ТАСС е около 50 евро. Да се купи от ЕФЕ (испанската телеграфна агенция) е около 150 евро. Аритметика. При отва ЕФЕ не е много обективна в лучая.

какво означава ТАСС и съществува ли СС-то? После ми обясни как материал минал през ситото на Кремъл може да е обективен.