Закътани недалеч от естествения парк на планината Мадоние, на около 120 км югоизточно от Палермо, те са разпръснати почти навсякъде в района на Ганджи, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Изоставените къщи, чиито собствениците са емигрирали през 20-те години на миналия век, крият истински съкровища, каквито са плочниците от 18 век, старите фурни или тавани с греди - всичко това, съчетано с прекрасна панорама.

Около двайсет са къщите, които се предлагат за 1 евро, останалите триста могат да се купят на цена от 5000 до 15 000 евро.

Инициативата, лансирана от местната управа, има за цел да бъдат преодолени десетките години демографски упадък, което ще даде тласък на икономиката в района.

През 20-те години, както и след Втората световна война, около 9000 жители на Ганджи емигрират в Англия и САЩ, бягайки от мизерията, болестите и отсъствието на закони.

Жителите, които остават в Ганджи, правят усилия да съхранят местната икономика, въпреки това обаче голяма част от занаятчиите са принудени да се преместят в Палермо, за да си намерят препитание.

Инициативата "1 евро" е добра, защото тя ще привлече хора към селото, смятат от местната управа.

Купувачите ще трябва да внесат 5000 евро гаранция в общината, с която да потвърдят, че възнамеряват да реновират къщата в рамките на три години.

Цената на подобна реставрация е около 20 000 евро (без покрива).

Селото, основано през 12-и век, е доста отдалечено от морето, но затова пък се гордее с чистия си планински въздух, гостоприемство и кулинарни специалитети.