Кандидатурата на Тонева бе подкрепена от петима членове на ВСС: Галя Карагьозова, Калин Калпакчиев, Камен Ситнилски, Юлия Ковачева и Румен Боев, предаде БГНЕС.
"Тя притежава отлична управленска компетентност и е жена с много познания. В деловите взаимоотношения жените не отстъпват с нищо на мъжете, дори ги превъзхождат", посочи бившият зам.-главен прокурор Ситнилски, който представи кандидатурата й.
По думите му надпреварата на трима души за поста прави избора демократичен и успорван и всички имат реални шансове, защото са добри професионалисти.

Други петима членове на ВСС подкрепиха номинацията за главен прокурор на Борислав Сарафов. Това са Георги Колев, Димитър Узунов, Милкова Итова, Мария Кузманова и Юлияна Колева, предаде "Фокус".
Номинацията направи председателят на Върховния административен съд Георги Колев. Той коментира, че Сарафов е човек, който работи в системата продължително време, с доказани качества е и това го е мотивирало да го подкрепи като достоен кандидат.

Колев не изключи възможността при избора да се стигне до балотаж. За да бъде избран главен прокурор, са нужни 17 от всички 25 гласа, съобщи БТА.

Днес бе последното заседание на ВСС, на което можеха да се приемат кандидатури за главен прокурор.

Досега имаше само една постъпила кандидатура - на председателя на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров.
На заседанието на ВСС на 15 ноември Михаил Кожарев, член на ВСС, внесе кандидатурата на Цацаров като заяви, че предложението е подкрепено от седем члена на съвета. Това са - той, Ясен Тодоров, Соня Найденова, Магдалена Лазарова, Каролина Неделчева, Светла Петкова и Галя Георгиева.

Преди дни Цацаров изпрати до правосъдния министър Диана Ковачева, която председателства ВСС, писмо, с което настоя да бъдат променени правилата за избор на главен прокурор. Той се мотивира с това, че по сегашните предложението за неговата кандидатура ще бъде подложена на гласуване първо, а това предизвика множество коментари в общественото пространство и в медиите.
"Немалка част от тях са в насоката, че така правилата „обслужват” един кандидат и са предназначени да осигурят необходимото мнозинство за него", заяви магистратът и увери, че иска всякакви съмнения за неговото фаворизиране да бъдат изчистени.

Той обаче вече е известен като фаворит на ГЕРБ, след като и вътрешният министър Цветан Цветанов, и премиерът Бойко Борисов го подкрепиха публично, като заявиха, че е най-добрият окръжен съдия. Пловдивският съд се слави с най-много осъдителни присъди.

По този повод днес Цацаров заяви пред bTV: „Не мога да спра нито тези, които ме хвалят, нито тези, които ме критикуват. Познавам Борисов от времето му на главен секретар, идвал е в Пловдив по служебни задължения. Нямам уговорки с него или Цветанов. Принципно не е присъщо за съдия да бъде така хвален”.

В момента функциите на главен прокурор изпълнява директорът на НСлС Бойко Найденов, тъй като Борис Велчев подаде оставка 3 месеца преди изтичането на мандата му и е назначен за конституционен съдия.

"Ще бъде ли избран главен прокурор без граждански съвет към ВСС?" - с този надпис и с домат в едната си ръка гражданинът Стефан Стойков застана пред ВСС преди днешното заседание на кадровиците, предаде БГНЕС. Мъжът редовно следи заседанията на ВСС. Своеобразният граждански протест той обясни с това, че не иска да има договорки в съдебната система, а състезание и конкурс.

"Този домат ми е, защото се оказа, че в България както във всяка държава това е един символ или на унижение, или на дадено отношение. В Близкия изток това е обувката, явно в България се наложи доматът. Така че всяка държава трябва да има някакъв символ на показано отношение, културно, разбира се, към тези, които не разбират от дума", каза още Стойков, но увери, че няма да го хвърля по ВСС.

Първият протест с домати организира преди два дни поетът-дисидент Николай Колев-Босия, който дори бе арестуван след като замери парламента. В негова подкрепа нова група във Facebook организира в събота "доматена революция" пред сградата на Народното събрание.