В понеделник, 17 юни, президентът Румен Радев ще обяви кога ще свика първото заседание на Народното събрание. Това обяви държавният глава пред журналисти в Казанлък, където е заради състезанието между оператори на дронове на формированията от Сухопътните войски "Астреб 24" на учебен център "Тюлбе".

В единствения коментар на Радев от днес по актуалните политически теми той призова за разбирателство между партиите. "Очаквам от изявления да се премине вече към диалог между политическите сили. От партиите зависи дали и какво правителство ще има страната ни", отговори той на журналистически въпрос за казаното по-рано от лидера на ГЕРБ. На пресконференция Бойко Борисов обяви, че в понеделник ГЕРБ започва преговори с всички партии за експертен кабинет и мнозинство. 

Президентът избегна други въпроси по политически теми. Коментира обаче състезанието в Казанлък, което се организира под неговия патронаж. "Аз отдавна настоявам да започнат да навлизат безпилотни летателни системи в българската армия и най-сетне това е факт", каза той и напомни, че миналата година президентската институция е организирала голяма конференция на тази тема заедно с членове на Министерството на отбраната, видовете въоръжени сили, българската индустрия и наука.

"Настоявах и да проведем точно такова състезание. Днес наистина е исторически ден, защото ние отваряме вратата към създаването на нов род войски - тези на безпилотните системи", посочи Радев и подчерта, че това е абсолютно изискване на бъдещето.

"Виждаме какво става с конфликтите в Кавказ, в Украйна, в Газа. Без такива системи не можем изобщо да мислим за ефект в която и да е съвременна операция", коментира още президентът. Той отбеляза, че това са достъпни, евтини технологии, но с огромен асиметричен ефект и имат огромно въздействие на бойното поле във всички сфери. 

Снимка: БТА

"Аз се радвам, че най-сетне в нашите въоръжени сили ние почваме да готвим хора, защото трябва да изграждаме система, да променяме законодателствата така, че закупуването и доставката на такива системи да става много по-бързо, за да може да се следват бързите изменения в технологиите, това е цяла една технологична революция", добави държавният глава.

Според него трябва да се разширява подготовката в нашите военни учебни заведения, да се изгради национален център за обучение на оператори на дронове и да се знае как те да се използват по най-добрия начин. Президентът посочи и, че такава стъпка е направена и поздрави организаторите и участниците на днешното събитие. "Задачите, които си поставяме за догодина, са много по-амбициозни", каза още Радев.

Според държавния глава в това отношение държавата е закъсняла. "Най-важното е обаче, че пречупихме бюрокрацията и това, за което настоявах отдавна, започна да се движи. Да, големите проекти са жизненоважни - и самолетите, и корабите бойните машини от пехотата, но те са и наистина много скъпи. В това време може с много по-малко средства да постигаме сериозни способности", каза Радев. Той е убеден и че с потенциала, който военнослужещите са показали днес, ще може да се навакса забавянето.

В състезанието между операторите на дронове участват девет отбора от формирования на Сухопътните войски - три от 2-а Механизирана бригада в Стара Загора, два от 61-а Стрямска механизирана бригада с гарнизони в Карлово и Казанлък и по един от Трето бригадно командване в Благоевград, Пето бригадно командване в Плевен и 101-ви Алпийски полк в Смолян.

Всеки отбор се състои от двама военнослужещи с два безпилотни летателни апарата, а състезанието е в два етапа - "Майсторско пилотиране" и "Разузнаване и ориентиране". То се провежда по правилата за безопасен полет на Европейските наредби за използване на безпилотни летателни апарати в неограничена категория.

В рамките на събитието гостите имат възможност да разгледат статичен показ на техника и въоръжение, както и да посетят щандовете за информационни материали на Сухопътните войски, Националния военен университет "Васил Левски" и дружество "Традиция".

Състезанието започна с приемане на почетния караул от държавния глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България. На събитието присъстват кметът на община Казанлък Галина Стоянова, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, представители на президентската институция и на Министерството на отбраната, командирите на участващите военни формирования, представители на местни и регионални институции. Държавният глава е придружаван от съпругата си Десислава Радева.