Софийският окръжен съд постанови условна присъда на изявяващия се като джаз певец Димитър Карбанов от Пазарджик заради измама от 3 милиона лева с криптовалута. Осъдителната присъда е била постигната от прокурор от Окръжната прокуратура в София и е постановена в понеделник, 10 юни. 

Става дума за дело, започнало в закрития вече спецсъд срещу престъпно сдружение, занимаващо се с компютърни измами при сделки с криптовалута за над 3 400 000 лева, и за пране на пари.

Димитър Карбанов, за когото неофициално се твърди, че се изявява като джаз певец и е завършил Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, е подсъдим за внасяне на компютърни данни в платформа за криптотърговия с цел облага и придобиване на имущество със средства, придобити чрез тежко умишлено престъпление.

По делото са били събрани и проверени доказателства за това, че от 24 март до 6 април 2018 г. в Пазарджик той се е сговорил с Милена Митева и Любомир Болчев да извършват на територията на страната престъпления за набавяне на имотна облага. 

За Митева се твърди, че се е занимавала с рекламна дейност и застраховане в Пазарджик, имала и опити да влезе в политиката на местно ниво, а за Болчев, че е учил компютърни науки във филиала на Техническия университет в Пловдив. 

До разкриване на престъпната схема се стигнало, след като служители по сигурността в новорегистрираната през 2018 г. платформа за криптовалута установили тегления от група лица, предимно в Пазарджик, на криптовалутни единици - Футуро койн, в големи количества. Придобиването значително надхвърлило стойността на закупените от тях пакети, съдържащи определено количество криптовалута.

От страна на собственика на платформата - дружество със седалище в Полша, се свързали с въпросните лица и поискали своевременно предприемане на действия за връщането на неправомерно придобитата криптовалута в огромни размери.

Извършителите на деянието обаче не я върнали, преценявайки, че недобросъвестното използване на услугите на платформата е недоказуемо. Не го направили и след като получили нотариални покани за връщането на придобитата по измамен начин криптовалута. Освен това Карбанов си купил и автомобил Toyota C-HR за над 50 000 лева

В хода на досъдебното производство Болчев и Митева са се признали за виновни за извършените от тях престъпления и са сключили споразумения, одобрени от съда.

Карбанов е осъден условно на 3 години, с 5 години изпитателен срок, глоба в размер на 20 000 лева и отнемане в полза на държавата на лек автомобил.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.