Русия разкритикува остро плана на Г-7 да предостави кредити от 50 милиарда долара на Украйна, които да бъдат финансирани с приходите от замразените руски активи. "Руската реакция ще бъде болезнена за Брюксел, а планът на държавите от Групата на седемте ще има фатални последици", заяви говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ДПА и БТА. 

"Използване на средства, на практика откраднати от Русия, за военните авантюри на киевския режим, е престъпно и цинично и представлява пореден удар за международното право", добавя Захарова. По думите ѝ подобни инициативи допълнително подкопават световната финансова система и водят до разрушителни кризи.

"Планът ще има и преки последици за европейските компании в Русия. Има достатъчно европейска собственост и капитал, както знаете - говорители на нашето правителство са говорили за това няколко пъти", каза тя, намеквайки за национализации.

Първоначално Кремъл реагира по-предпазливо. "Русия ще следи срещата на върха на Г-7 изключително внимателно", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, без да коментира евентуалните решения, за които се заговори предварително.

Срещата на върха на Г-7 започна днес в Южна Италия със споразумение за отпускане на заем на Украйна в размер на 50 млрд. долара, като се използват парични средства, генерирани от замразените руски държавни активи, което е сериозна проява на подкрепа за Киев.

"Всички страни от Г-7 ще допринесат за кредитния пакет", каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

ЕС може да допринесе с около половината от тази сума предвид замразените руски активи, но окончателните цифри все още не са договорени, допълни високопоставен европейски представител, пожелал анонимност.

Въпреки предпазливостта на Песков, по-рано днес бившият руски президент Дмитрий Медведев призова руснаците да се мобилизират, за да нанесат "максимална вреда" на западните общества и инфраструктура в отговор на все по-тежките санкции, налагани срещу Москва от САЩ и техните съюзници, съобщи Ройтерс.

"Трябва да отговорим. Не само властите, държавата, но и народът като цяло. Все пак те - САЩ и техните [тук Медведев употребява нецензуриран епитет - бел. ред.] съюзничета ни обявиха война без правила", написа Медведев в официалния си канал в "Телеграм", който има над 1,3 милиона последователи.

"Всеки ден трябва да се опитваме да нанесем максимална вреда на тези страни, които наложиха тези ограничения. Да навредим на икономиките им, на техните институции и на техните владетели. Да навредим на добруването на техните граждани, на увереността им в бъдещето", допълни Медведев, който сега е заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев

Снимка: БТА/Пресслужбата на Кремъл via АП

Киев и критиците на Кремъл омаловажават влиянието на Медведев, представяйки го като своеобразно "плашило", чиято задача е да възпира действията на Запада заради Украйна, отбелязва Ройтерс.

В последния си коментар, направен преди страните от Г-7 да се договорят за кредита от 5 млрд. за Украйна, той говори за нуждата да се откриват слабите места на западните енергиен сектор, индустрия, транспорт, банкиране и социални услуги с цел засилване на общественото напрежение.

Западните служители вече са говорили за предполагаеми руски саботажни дейности на Запад, включително палежи, като някои призоваха движенията на руските дипломати да бъдат ограничени. Кремъл, който заяви днес, че обмисля ответни действия срещу САЩ, които биха отговаряли най-добре на собствените интереси на Москва, а също така руското външно министерство отхвърлиха твърденията за саботаж като неверни.

Същевременно Медведев, който оттеглянето от президентския пост, заема "ястребови" позиции, заяви, че трябва да се засили информационната война срещу Запада. "Пищят ли за това, че използваме фалшиви новини? Нека превърнем живота им в пълен и безумен кошмар, в който да не могат да различат дивата измислица от реалностите на деня, адското зло от ежедневната рутина", написа той.

Допълнително той призова Русия да въведе оръжия в космическото пространство и да въоръжи противниците на Запада, след като новите американски санкции накараха Московската борса да прекрати използването на долара и еврото в търговията.

Други нови мерки на САЩ включват мерки срещу базирани в Китай фирми, продаващи полупроводници на Москва, а също повишаване на "риска от вторични санкции за чуждестранни финансови институции, които се занимават с военната икономика на Русия", което на практика ги заплашва със загуба на достъп до финансовата система на САЩ.