Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов пред журналисти в отговор на въпрос, съобщи БТА.
Утре се очаква Министерският съвет да одобри участието на българската фрегата в мисията за налагане въоръжено ембарго на режима на Муамар Кадафи.

Запитан дали държавата разполага с толкова средства, Ангелов отвърна, че военният бюджет се преструктурира и няма да се искат допълнителни средства от централния.
"Имаме известни резерви и ще ги използваме именно за такива непредвидени операции", каза той.
Решението на Министерския съвет ще бъде за участие до три месеца, но вероятно фрегатата ще участва само месец, тъй като по принцип след толкова време се извършва ротация от други кораби.

Единствено военните експерти обаче могат да кажат кога ще има пълна готовност фрегатата да бъде изпратена, като това ще стане само при условие, че е напълно готова за участие в мисията, уточни Ангелов. Предвиждат се аварийни ремонти и се очаква корабът да бъде готов най-рано на 15 април. 

Министърът на отбраната припомни, че корабът вече е участвал в операцията на НАТО в Средиземно море "Актив индевър", както и във временната операция за блокада на Ливан.

Предвиждат се и два медицински екипа, които до дни са готови да заминат и да работят във военнополеви болници.

"Рискът се оценява като нисък - все пак това е икономическа блокада и те няма да влизат в преки бойни действия, с изключение на евентуална самоотбрана", каза още министърът.
Затова на борда на фрегатата ще има и специални морски части - т.нар. тюлени, както и военни полицаи и екипировка за проверка на товара на кораби, а така също и двама преводачи, единият от които от арабски. Екипажът на "Дръзки" ще бъде до 160 души.