Армейските сили на САЩ и Великобритания нанесоха късно в понеделник най-малко шест въздушни удара срещу международното летище на град Ходейда в Йемен и още четири удара по остров Камаран в Червено море, съобщи телевизията на йеменските бунтовници хуси, цитирана от Ройтерс и БТА.

Атаките на коалицията, водена от САЩ, са първото нападение по остров Камаран, след като в началото на февруари започнаха въздушните удари по цели на хусите в Йемен.

Тези удари последваха първата успешна атака на хусите, извършена с пълен с експлозиви морски дрон и неотдавнашните ракетни нападения, които причиниха щети на товарните кораби "Тютър" и "Вербана" през миналата седмица. И двата кораба в момента са изоставени от екипажите си и се носят на дрейф, а "Тютър" има опасност да потъне, отбелязват военни експерти и специалисти по сигурността.

Американски военни от самолетоносача "Дуайт Айзенхауер" евакуираха екипажа на плаващия под либерийски флаг и притежаван от гръцка компания кораб за насипни товари "Тютър".

Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ) съобщи, че през последните 24 часа са унищожени четири радара, кораб без екипаж и дрон на йеменските бунтовници.

Снимка: Kaitlin Watt/U.S. Navy via AP/БТА

Радарите и плавателният съд без екипаж са унищожени в контролирани от хусите райони в Йемен, допълва СЕНТКОМ, цитирана от Ройтерс и БТА.

Според централното командване на САЩ дронът е унищожен над акваторията на Червено море.