Харитонова трябваше да остане на председателския пост на ДКЕВР до септември 2014 г., когато изтича мандатът на уволнения Ангел Семерджиев.

Евгения Харитонова бе заместник-министър на икономиката и енергетиката и зае поста на 8 март.
Мястото бе овакантено след оставката на временния председател на регулатора Юлиана Иванова. Тя напусна след скандала с незаконната онлайн търговия с цигари.

Тогава всички членове на ДКЕВР подадоха оставки.

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е докладвал на заседанието на Министерски съвет за оставката на Харитонова.

Към този момент всички имат оставки, някои подадени по-рано, добави премиерът.

"До края на работния ден ще ви уведомим за новите имена в ДКЕВР", каза Орешарски, цитиран от "Фокус".

"Енергетиката се намира в много тежко състояние. Към днешна дата мога да ви уверя с малко по-голяма степен на сигурност, че няма да допуснем ново увеличение на цени, а дори с риск леко да избързам – имам надежди, че в следващите седмици може да имаме и по-добри новини", заяви още Орешарски.

Вчера Харитонова каза, че ако се понижи цената на тока, това автоматично ще доведе до повишаване на цената на парното. Причината е субсидирането на топлофикациите чрез изкупуване от НЕК на произведената от тях електрическа енергия на високи цени.

Оставката на Евгения Харитонова е един правилен акт, защото тя нямаше нашето доверие, каза пред журналисти депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев.

„Тя беше заместник-министър в правителството на ГЕРБ”, аргументира се той.