Татяна Кънчева ще е съдия-докладчик по делото срещу бившия министър на вътрешните работи за отказано използване на Специални разузнавателни средства, за което на две инстанции получи ефективни присъди.

Останалите двама членове на съдебния състав са Бисер Троянов и Жанина Начева, предаде БТА.

Те бяха избрани чрез системата за случайно разпределение на делата в присъствието на журналисти.

Час по-късно обаче Троянов си направи отвод с мотива, че беше член на Централната избирателна комисия от гражданската квота на ГЕРБ, съобщи "Правен свят".

Троянов стана член на ЦИК през 2001 г. от квотата на НДСВ и дълги години беше говорител. След 2009 г. той продължи да бъде член на ЦИК, но този път от квотата на ГЕРБ. Междувременно спечели конкурс и стана съдия във ВКС.
Той и други двама негови колеги обаче бяха принудени да напуснат ЦИК преди година, когато влязоха в сила промените в Изборния кодекс и Закона за съдебната власт, според които на действащи съдии се забранява да участват в състава на ЦИК.

Днес новият председател на ВКС Лозан Панов обясни защо се прави публичен избор на съдиите, което не е практика.

"Доверието в съдебната система се изгражда с прозрачност и с ясни процедури, които са видими за всички, които се интересуват от тях. Обществото има нужда да знае как се разпределя делото. За първи път подобно разпределение се прави във ВКС", каза той, цитиран от БГНЕС.

Панов раздаде на репортерите протоколи, от които стана ясно, че никой от съдиите във ВКС не е изключен от избора.

Делото ще се гледа пред ВКС на 17 април.

В началото на февруари Софийският апелативен съд потвърди присъдата от 4 години затвор за Цветанов по обвинението, че е отказал да разпише прилагането на СРС срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Според обвинението ексминистърът е написал шест пъти "Не" върху исканията за СРС, пренебрегвайки разрешенията за това от съда.

Апелативните магистрати решиха още, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ няма да има право да заема длъжности в държавната администрация за срок от 5 години.

Защитата на Цветанов обаче обжалва решението и се очаква ВКС да се произнесе като последна инстанция.

На 25 февруари Софийският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на бившия министър по другото дело срещу него - за длъжностно присвояване. Той е обвинен, че в нарушение на закона е разпоредил да бъдат изплатени 50 000 лв. обезщетение на същия Орлин Тодоров.

Третото дело срещу Цветан Цветанов - за мобилното подслушване, пък напълно се провали, след като прокуратурата се отказа да поддържа обвиненията и съдът също го оправда.