Йеменските хуси заявиха, че са атакували контейнеровоза MSC Orion (Ем Ес Си "Орайън") с дрон в Индийския океан като част от продължаващата им кампания срещу международното корабоплаване в знак на солидарност с палестинците срещу военните действия на Израел в Газа, предадоха Ройтерс и  БТА. 

Плаващият под португалски флаг MSC Orion пътува от пристанището в Синеш, Португалия към Салала в Оман, а регистрираният му собственик е Zodiac Maritime ("Зодиак Маритайм"), става ясно от данни на сайта за следене на корабоплаването lseg.com.

Zodiac Maritime е частично собственост на израелския бизнесмен Еял Офер, отбелязва Ройтерс и добавя, че към момента дружеството не е отговорило на запитване за коментар.

От ноември насам подкрепяните от Иран бойци хуси нанасят многократни удари с безпилотни самолети и ракети в Червено море, в пролива Баб ел Мандеб и в Аденския залив, което принуждава транспортните компании да пренасочват товарите към по-дълги и по-скъпи маршрути около Южна Африка и засилва опасенията, че войната между Израел и "Хамас" може да се разпространи и да дестабилизира Близкия изток, посочва Ройтерс.

През март лидерът на групировката заяви, че тя разширява зоната си на действие, за да попречи на свързаните с Израел кораби да преминават през Индийския океан към нос Добра надежда.

Свързаната с Иран групировка е взела на прицел и търговския кораб "Циклади" (Cyclades), както и два американски ескадрени миноносци в Червено море, заяви неин говорител в телевизионно обръщение рано тази сутрин.

Британската фирма за морска сигурност "Амбри" (Ambrey) снощи съобщи, че срещу контейнеровоз, плаващ под флага на Малта, са били изстреляни три ракети, докато пътувал от Джибути към саудитския град Джеда. Хусите заявиха, че корабът "Циклади" е плавал по този маршрут, когато са атакували плавателния съд.

По оценка на "Амбри" корабът е станал обект на нападение поради факта, че компанията, която го оперира, продължава да търгува с Израел.